Den gamle skolen: riss (oppdatert)

Så estetisk, så naturlig, men også så vanskelig – rissklatring skiller klinten fra hveten. Her får du noen tips om hvordan.

Av: Arve
Sist oppdatert: 3. mai 2012 kl 20.33
Lesetid: 2 minutter

Mang en sportsklatrer har fått seg en på trynet i møte med riss som skjærer som knivkutt i smør gjennom kompakte granittvegger. Enten man er i Bohuslän, på Kvaløya eller i Yosemite, får man smake pisken om man ikke har gjort hjemmeleksene – og det nytter ikke å jukse med å trene knallhardt innendørs. Det er bare én måte å lære rissklatringens og jammingens hemmeligheter på, og det er logisk nok å gi seg rissene i vold.

Det er ikke uvanlig å måtte gå ned både én og to grader når man skal klatre opp rene, naturlige risslinjer. Ikke bare er det både fysisk og mentalt mer krevende å legge egne sikringer fremfor å «klippe boltene»; man bør også tilegne seg et minimum av nye teknikker for i det hele tatt å komme av bakken. Tommel opp, tommel ned, henge på knoker og knyttnever, tærne inn og vri til det smerter, og av og til gjerne også hele kroppen presset inn i store sprekkformasjoner – rissklatringen er like variert og intrikat som den er morsom, når man først begynner å få dreisen på det.

Utstyrsprodusenten Wild Country har produsert en serie små videoleksjoner i hvordan klatre riss, og starter med de tynneste: fingerrissene. Om du planlegger tur til et av granittklatringens mange mekka, er det altså god grunn til å følge Crack School fremover (vi oppdaterer etterhvert som leksjonene skrider frem):

Håndjammer:

Knyttneveriss:

Offwith:

Naturligvis må man lære å sette sikringer også:

Og til slutt, hvordan lager man nå disse jammehanskene av sportstape. Studer siste leksjon i risskolen, og du er klar for å mestre rissklatringens edle kunst:

Publisert 3. mai 2012 kl 20.33
Sist oppdatert 3. mai 2012 kl 20.33
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen