Svidd gummi

Oslo Klatresenter åpnet i helgen. Det har gitt lederen i Klatring 137 ny aktualitet. Hvorfor må vi bruke svart gummi til inneklatring?

Sist oppdatert 3. april 2017 kl 12.52
Svarte spor: De nye veggene på Buldreverket et par måneder etter åpning. Foto: Daniel Gappmaier
Svarte spor: De nye veggene på Buldreverket et par måneder etter åpning. Foto: Daniel Gappmaier

Temaet i denne ledere er verken liv eller død, men er likevel både engasjerende og interessant som tankekors. Den handler om estetikk – farge, omgivelser og design. Bakgrunnen er svart – fargen svart.

Det nye senteret Buldreverket åpnet i høst i Oslo. Jeg kjenner de som står bak, og vet hvor mye tid de har brukt på å tenke løsninger og interiør. Bilder av det nye senteret så lovende ut, med kule fargesammensetninger og stilig design av veggene. Jeg gledet meg skikkelig til å ta turen, og i november stakk jeg innom. Da hadde senteret vært åpent i en drøy måned.

Vel inne var det ikke mye som vitnet om at dette var et nytt senter. Kanskje bare tjukkasene – de var relativt strøkne, rene og fine. Veggene så ut som de var flere år gamle. Hvorfor? På grunn av svarte gummimerker fra klatresko. De flotte veggmønstrene var helt tilgriset – de var møkkete og stygge.

Jeg har ikke noe imot gamle og slitte vegger, de kan være kjempebra og meget godt designet og satt sammen. Men hvorfor i all verden prøver man ikke å ta vare på det flotte designet, når veggene vel er nye? Hvorfor lar man klatrere bruke klatresko med gummi som for hvert eneste steg på veggen setter svarte spor?

Et mysterium er det kanskje ikke – de aller fleste klatresko har svart gummi og man får knapt kjøpt annet. Et paradoks, all den tid naturgummi ikke er svart, men hvit. Grunnen til fargeendringen er at karbon (fra et brent organisk stoff) tilsettes gummien for å gi den større slitestyrke og varmetransportegenskaper. Dette er spesielt viktig i bildekk, som jo trenger all den styrken de kan få.

Svarte dekk er fint det, og praktisk fordi de før eller siden blir skitne. Veier er jo svært sjelden rene, og hvite dekk blir fort møkkete og det er uhensiktsmessig og stygt. Men må vi virkelig ha svart gummi på klatresko inne? Man trenger ikke varmetransportegenskaper – ikke engang til speedklatring, og slitestyrken kan forbedres med andre tilsetningsstoffer. Inne brukes skoene på vegger og i tak, der det er rent, og det er bare en fordel om de er i en nøytral farge.

Om du prøver å bruke svarte sko i en gymsal får du ganske raskt beskjed om å pelle deg ut, og pusse vekk de svarte merkene på parketten. Alle innesko har gummi som ikke farger av.

Dette mener jeg vi snarest må implementere på inneveggene. Sentrene og klatrebutikker bør få på plass et tilbud om sko med lys gummi, og sentrene bør så oppfordre klatrere til å unngå sko med svart gummi. Vi kan ikke ha en toleranse på at klatreveggene vi bruker skal se ut som møkkete grisebinger.

Mange av de nye klatreveggene, også på Buldreverket er (eller riktigere: var) skikkelig kule. La de forbli kule inntil helt andre slitasjeaspekter gjør at de eldes.

Publisert 3. april 2017 kl 12.52
Sist oppdatert 3. april 2017 kl 12.52
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen