Julebord hos OKK og KKK – en analyse

Helgen 7.- 8. desember arrangerte Oslo Klatreklubb og Kolsås klatreklubb julebord – på samme dag. Dette gjorde det problematisk for oss som sogner til og har mange venner i begge klubbene. Julebordene er jo kanskje årets happening for festglade klatrere.

Sist oppdatert: 14. desember 2013 kl 16.30
Topp stemning på KKKs julebord. Foto: Dag Hagen
Topp stemning på KKKs julebord. Foto: Dag Hagen
Lesetid: 7 minutter

Dermed fikk jeg i år med en gjeng på begge julebordene, for å vite hva vi skal velge neste år, om det samme skjer. En slags test kan man vel si.

Her en tørr og kjapp recap, med forsøksvis poenggivning etter hvert moment.

Først ut var OKKs som ble avholdt på Myrens kjøkken.

Herligheten kostet 200 kroner, og billett kunne man kjøpe ved ankomst. Lokalet var temmelig fullt, noe som medfører en forventning av at her kom det til å bli trøkk.

Vi fikk velkomstdrink bestående av juice og vodka. Det var vel rundt 100 personer som hadde valgt å komme. Hyggelig mingling med hyggelige folk gikk over i bordsetning, der det var fritt frem å velge plass. Jeg endte på enden av bordet med en hyggelig dame ved min venstre side, og med Norges fjellklatrekomet nr 1, Martin Skaar Olslund rett over meg. Veldig bra. For min del fikk jeg dermed snakket både klatring og diverse annet. I tillegg spanderte den hyggelige damen hvitvin, siden hun mente hun selv var i ferd med å bli for full til å drikke opp resten av flaska. Stemningen var god ved alle de tre langbordene og rommet var fullt. Goodfeeling med andre ord.

To poeng til OKK der; bra folk og nok bra folk.

Så var det mat. Og hva er bedre enn tapas på et julebord? Klatrere er småspiste, noe som medførte at vi litt mer matglade kunne meske oss i godsakene; kjøttboller, kyllinglår og annet lavkarbosnacks – alt med nydelige iskalde pils ved siden av. 

Nok et poeng til OKK.

Neste steg på programmet var taler.

Julebordsjef Mathias Løvlie skal ha honnør for å ha halt inn damenes og herrenes talere. De hadde klasse.

Bjørn Sætnan holdt hele talen uten manus. Bjørn er jo en smart fyr, og jeg lo det meste av talen igjennom. Det høres ut som ironi, men det er det ikke. Husker ikke helt hva han sa, men det var en skikkelig morsomt. Han blandet inn kjønnsproblematikk, og hadde fine snerter til de poengene man ble lurt til å tro at han spilte opp. Mer er det vel ikke å si, gitt at jeg har glemt det meste. Vi kunne eventuelt gjengitt talen, men siden den var manusløs, så kan vi ikke det.

Nok et poeng til OKK, med + i margen.

Etter litt mer mat var det tid for Herrenes tale og OKKs nestleder Reidun Bolsø tok den selv.

Reidun bekledde podiet som en entertainer, og var, som Sætnan, tilsynelatende overhode ikke nervøs, noe som jo er en kvalitet i seg selv. Jeg husker ikke helt hva Reidun sa heller, men hun underholdt, og det er hensikten bak talen.  

Dom: Meget bra. Nok et poeng til OKK.

Etter enda mer chatting og pimping var det tid for Campbell-Kellys årlige oppsummering av klubbens aktiviteter. Dette gikk helt fint, og den nydelige engelsk-norske aksenten er jo i seg selv en glede å høre på.

Bordsetningen var over og jeg tok tak i forslaget om å sjekke ut KKKs julebord, som ble avholdt på – tror det hette «damhuset» på Frysja.

Jeg fikk med meg kunstner Chris Reddy, muskelmann Joakim Thommesen, aka Jokken, samt selveste OKK-julebordsjef Mathias Løvlie – noe som jo var en overraskelse i seg selv.

Mathias tok hele taxiregningen, så vi må vel gi enda et poeng til OKK der.

Poenget ble inndratt umiddelbart da Mathias ba om øl som betaling for taxien. Poenget ble gitt like raskt tilbake da ølen kostet 50 kroner – vi snakker her en liten boksøl. Jeg har vært på mange private julebord og fester, og 50 kroner for en liten boksøl er den høyeste prisen jeg har opplevd. Til og med dyrere literspris enn på Myrens verksted.

Jeg leverte en muntlig betenkelse til ledelsen i KKK, samt Vulkan klatresenters leder Jakob Normann. Dette ble tatt tak i, og prisen ble umiddelbart nedsatt til 30 kroner. 

To poeng til KKK.

Vi følte vi entret lokalene med brask og bram, og tror vi ble lagt merke til av noen. Vi fikk noen skikkelig harde og gode velkomstklemmer, som i alle fall klemte luften ut av Jokken. Han kommenterte det, fordi han følte klemmen var for hard.

Her kunne det blitt et minuspoeng til KKK, men la gå, en klem kan jo ikke være annet enn bra?

En ting jeg reagerte på var at KKKs deltagere var mye penere i tøyet enn oss. De fleste hadde dress, mens vi, foruten Jokken, kom i blesere, uten dressbukse. Antallet medlemmer med legendestatus er vesentlig høyere i KKK enn i OKK. Er det et tegn på klasse? Forplanter det seg i tøyet?

Uansett: To poeng til KKK for jevnt over penere antrekk, og flere klatrere med legendestatus.

Jeg har aldri vært på KKKs julebord før, og var svært nyskjerrig. Foruten at alle var pen i tøyet, var lokalene veldig mye mer koselige enn på Myrens kjøkken. Myrens er jo typ 90-talls-kaldt, men fungerer. På Frysja var det kos. Tenk 1800-talls ølbule. Nede er kjellerlokalene, med peis, bar og tett stemning. På mellomnivået kunne man mingle og trekke damene unna, og i toppetasjen kunne man danse til hardcore musikk. Litt høyt volum kanskje, men bra. Mange steder å stikke seg unna med andre ord.

Enda et poeng til KKK.

På dette stadiet var vi såpass langt inne i festen at det var vanskelig å gi et godt, objektivt grunnlag for poenggivelse. Jeg kan allikevel nevne litt av de folka jeg husker:

Fjellklatrer og rebell Øystein Krydsby Johnsen var på plass, og kommenterte kjendisenes inntog i magasinet Klatring – imponerende mange ganger. 

Spillefilmhelt og norgesmester i boksing, Kristen Reagan, var på plass og klarte tidlig å isolere to damer i en krok.

Må vel gi et poeng til KKK.

Lars Terjesen var der … vant ikke han norgescupen sammenlagt på 90-tallet?

Og det ryktes at Dag Kolsrud og Marius Morstad tidligere på kvelden hadde kastet glans over festen.

Vulkans sjef og klatrelegende, Jakob Normann, som førstebesteg Mikrokosmos (9-/9) på Damtjern på 80-tallet, holdt ut hele kvelden, noe kunne vært et poeng seg selv.

Men gitt at OKKs julebordssjef Mathias aldri kom seg ned igjen til Myrens, noe som jo var en opplest og vedtatt avtale før vi dro opp, må vi vel si at de to poengene utlignet seg. Eller er det snarere et ekstrapoeng når sjefen på den ene festen blir værende på den andre festen? Ja, jeg tror det. Men her får også OKK poeng for å ha en utsendt medarbeider på KKKs fest.

To poeng til KKK.

Så til åpningstider:

På Frysja kunne man også holde på utover natten, på Myrens var alt over mellom halv tre og tre.

Nok et poeng til KKK.

Men siden det gjerne gjør at festen smuldrer opp og nachspiel kanskje utgår kunne medført et minuspoeng.

Så hvorfor endte vi allikevel opp på nachspiel? Partyhelt og superklatrer Ian dukket opp, sammen med Øyvind. Jeg husker at vi plutselig var på en buss, og siden hos Jokken. 

Så hva er konklusjonen?

Hvem er best? OKK eller KKK?

En opptelling av poenger tilsier 8 poeng til OKK, med pluss, dvs 8+, og 8 poeng til KKK, med minus, dvs 8-.

Jeg tenker at begge julebordene er å anbefale. Dermed bør vi insistere på enten å arrangere julebordet på ulike dager neste år, eller at de to slås sammen til en gigantfest; Alle klatrere i Oslo samlet.

Even steven, nesten dødt løp. Vi er heldige som har så gode festarrangører i Norge!

Her noen bilder:

eling og claus
eling og claus

Herrenes taler: Elin holdt angivelig en veldig bra herrenes tale hos KKK. Her er hun sammen med Claus. Foto: Dag Hagen

bartender
bartender

Smil: En glad bartender Bjørn på KKKs julebord. Foto: Dag Hagen

jokken blir klemt
jokken blir klemt

Kleeeem: Hilde klemmer Jokken og Øystein så hardt at Jokken protesterte. Foto: Dag Hagen

kristen og damene
kristen og damene

Boksemesteren: Kristen klarte tidlig å isolere to damer borti kroken. Foto: Dag Hagen

dancing kkk
dancing kkk

Dancing: En egen etasje for dansing hos KKK. Foto: Dag Hagen

kkks
kkks

Ankomst: Vi ankommer Frysja. Foto: Dag Hagen

Det er bare å beklage at det ikke ble tatt bilder på OKKs julebord. Kameramannen sviktet og bildene uteble. Vi håper teksten belyser festen i tilstrekkelig grad. 

Publisert 14. desember 2013 kl 16.30
Sist oppdatert 14. desember 2013 kl 16.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen