Det er et gjentagende problem, og spesielt på klatrefelt i nærheten av saltvann. På Ton Sai i Thailand er problemet løst ved innsamling av penger til titanbolter, som er det eneste som klarer det korrosive miljøet. Reboltingen har så skjedd med frivillig innsats.

På Kalymnos har man tilsvarende problem, og der går det også veldig tregt med rebolting, mye på grunn av det store antallet ruter.

Les også: The Thaitanium Project i Thailand

Man hva med Norge? Grete Ulvesli undrer om hvem som har ansvaret for å skifte de gamle, rustne boltene i Korsvika. Hun skriver: 

– For oss som er vokst opp med Tindegruppa i studietiden, er Korsvika et lett tilgjengelig felt, med kort avstand fra jobb og hjem. Sofaveggen har ruter som ble laget på slutten av 50- og 60-tallet. Høibakk, Vigerust, Opdal, Faarlund, Hansen, Mathiesen m. flere, var aktive rutelegger i sofaveggen og andre steder i Korsvika. De var også med å stifte Tindegruppa i Trondheim.

– På vårens første tur i Sofaveggen oppdager vi at et topptaufeste består av én karabin, der det tidligere var to karabinere. Vi møter folk som melder om rustne bolter på naboruter i toppen av veggen. Jeg varsler Tindegruppa.  

– Hvem har ansvar for vedlikehold av topptaufester og bolter?

– Hvem prioriterer hvilke felt som blir vedlikeholdt?

– 3 mnd etterpå er topptaufestet fortsatt ikke fikset.

Hvilke tanker har vi om dette? Hvem har ansvaret for å skifte gamle bolter? Den som måtte føle seg truffet?

Les også: Kalymnos ruster