En sofaklatrer står fram.

Norske fjellklatrere har ett skjellsord som rammer hardt: sofaklatrer. Det blir brukt mot personer som burde klatret mer i Hurrungane og mindre i preteritum. En sofaklatrer sitter gjerne hjemme og spiser cheeze noodles og leser magasinet Klatring.

Sist oppdatert 21. november 2014 kl 09.16
Klatring har fått tillatelse til å publisere utdrag fra Eivind Eidslotts nye bok «Helt ute - et skåblikk på fjellfolk, skiturer, turistforeningshytter og løping generelt». Illustrasjon: Frode Skaren/byHands
Klatring har fått tillatelse til å publisere utdrag fra Eivind Eidslotts nye bok «Helt ute - et skåblikk på fjellfolk, skiturer, turistforeningshytter og løping generelt». Illustrasjon: Frode Skaren/byHands

Han har kanskje klatreutstyret innerst i boden - bak gressklipperen, hagemøblene, bocciakulene og — nå faller Dovre! — golfkøllene. Det kan ikke bli verre. Bunnen er nådd.



Ring Luftambulansen: jeg står i dag fram som sofaklatrer. Jeg har verken gressklipper eller golfkøller, men jeg burde klatra mer. En gang i en fjern fortid drev jeg med førstebestigninger av bortgjemte fjellvegger i Sunnmørsalpene og Tafjordfjella. Jeg har klatret i Frankrike, Sveits og Italia. Vært på Stetind og Romsdalshorn. Men nå sitter jeg her, i en sofa med gulpeflekker, jeg sitter helt stille, det er langt til Store Skagastølstind, det er langt til Dolomittene, og ett sted skal jeg ikke nevne i det hele tatt, men jeg nevner det likevel: Himalaya. Du store alpakka, det er langt fra Ikea-sofaen min til Himalaya.



Nå som det er sagt, kan jeg bruke mine erfaringer som sofaklatrer til å hjelpe andre mennesker i samme vanskelige situasjon.

1. Det sies at drømmen alltid er den beste delen av turen. Nå kan du drømme om så mange turer du bare vil! Mongejura, Lofoten, Matterhorn. Heretter vil ikke drømmene dine bli forstyrret av unødvendig støy fra klatrevenner eller turer til Turtagrø.

2. Kjøp klatremagasiner og klatrebøker. Å lese om andres klatreturer er ikke det samme som å være ute i fjellet sjøl — men det hjelper.

3. Prøv å klatre innendørs. Det tar ikke lang tid, det er god trening og du får ristet av deg de verste abstinensene. Ikke minst får du møtt mange i samme situasjon: «Jeg prøver å klatre inne to ganger i uka, men jeg er heldig hvis jeg får til to ganger i måneden.»

4. Tenk at løpet ikke er kjørt. Du skal klatre hele livet. Og du har lenge igjen — bare tenk på Arne Næss senior!

5. Fortell omgangskretsen din så tidlig som mulig at du nå anser deg selv som en sofaklatrer. Da kommer du sarkasmen i forkjøpet, og signaliserer at du er en moderne og selvsikker mann som har lest din Peter Wessel Zapffe.

 

Ok? Da er det bare å lene seg tilbake i sofaen og glede seg til en ny fredagskveld med Nytt på Nytt og Skavlan.

Eivind Eidslott

IMG_0098_2

Eivind Eidslott (38) vokste opp i Sunnmørsalpene og er preget av det. Han har blant annet startet Fri Flyt og skrevet om ski- og friluftsliv for UTE, Fjell og Vidde, Dagbladet og Dagens Næringsliv. Han har også gitt ut bøkene«Skiguide til Norge»,«Besseggen»,«Fjellbarna»og«Livet med Marikken». Nå er han aktuell med boka «Helt ute - et skåblikk på fjellfolk, skiturer, turistforeningshytter og løping generelt».

Boka utgis av Fri Flyt og kan kjøpes her 

Heltute-omslag-151014
Publisert 21. november 2014 kl 09.16
Sist oppdatert 21. november 2014 kl 09.16
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen