– Det beste med å være guide? Det må være samspillet med naturen.
Jørgen Aamot, en av eierne av fjellførerbedriften Fjellsentralen, er på vei hjem fra en ukes jobbing i Romsdalen. «Hjem» er Hemsedal, og siden det tar noen timer å komme seg dit har han god tid til et intervju over telefonen. Fjellførere er ikke alltid lette å få tak på, men det er kanskje ikke så rart når jobben er i fjellet og ikke på et kontor.
– Og så friheten og ansvaret. Det er en ansvarsfull jobb og krever mye men det er også det som er så meningsfullt.
Fjellsentralen så dagens lys i 2013. Da slo de to tindeveilederne Jørgen Aamot og Tor Olav Naalsund seg sammen etter å ha drevet hvert sitt foretak en god stund.
– Vi ønsket å skape et faglig fellesskap og å øke kapasiteten vår. Det er jo litt begrenset hva du får gjort som én person, både med hensyn til type turer man kan tilby og hvor mange. Roald Lande, Pål Røsrud og Anne Stine Mathisen kom med etterhvert, og nå er de fem medeiere totalt. Anne Stine er vår daglige leder og holder oss gutta i «øra». At de som gjør jobben også eier bedriften, synes Aamot er viktig, og har stått sentralt i bedriftens oppbyggingsfase.
– Det gir eierskapsfølelse og gjør at man får et litt annet forhold til jobben.
«Vi er opptatt av å skape et faglig sterkt arbeidsmiljø. De som jobber hos oss har fagfeltet sitt til fjells og lever av det. Vi kan vel kalles ´fjellets fagfolk.»
Fjellets fagfolk
Av bakgrunn er de alle tindeveiledere (IFMGA-kvalifisert gjennom NORTIND) eller er på vei til å bli det, og de har hatt fjellet som arbeidsplass mesteparten av sine yrkesliv.
– Vi er opptatt av å skape et faglig sterkt arbeidsmiljø. De som jobber hos oss har fagfeltet sitt til fjells og lever av det. Vi kan vel kalles «fjellets fagfolk», sier Aamot lystig i andre enden.
Fjellsentralen jobber ut fra to de hovedbasene Hemsedal og Oppdal. Det er også her eierne bor selv, og de kjenner derfor områdene som sine egen bukselommer. At tur- og kurstilbudet skal være lokalt forankret har stått sentralt i planleggingen hele veien, og derfor er mesteparten av føringer og kurs lagt til fjellområdene rundt Hemsedal og Oppdal. Fjellsentralen tilbyr skreddersydde fjellopplevelser, men mesteparten av virksomheten dreier seg om klatre- og toppturføring samt skred- og klatrekurs. Med utgangspunkt i Hemsedal og Oppdal tilbyr de tjenestene sine i Sunndalsfjella, Romsdalen, Sogn, Vatnahalsen, Dovre og Jotunheimen.
– Dette med lokal forankring har det vært lang tradisjon for i Alpene, påpeker Aamot.
– Der bor det guider i hver lille landsby som kun guider i fjellene i nærområdet. De blir eksperter på sitt område og den ekspertisen er gull verdt i fjellet.
Det er de mest kjente toppene som Store Skagastølstind og Romsdalshorn som er de mest populære turene, dog ikke nødvendigvis de fineste.
– Da er vi tilbake til lokal forankring, sier Aamot på spørsmål om hvilken guidet tur han ville anbefalt.
– De beste turopplevelsene ligger ikke i selve toppen man klatrer opp på eller kjører ned fra. De ligger i forholdene. Og for å finne de beste forholdene må man ha god lokal kunnskap om fjellområdet man ferdes i. En tur som kanskje ikke er så kjent kan dermed bli eksepsjonell hvis forholdene er perfekte.
Når det gjelder framtida har den unge bedriften flere mål. Et av dem er å jobbe, for at gjestene vi har med oss ønsker å komme tilbake. Et annet er å kunne gi fast inntekt og ansettelse til én stilling. Per dags dato har de kun en ansatt i en administrativ deltidsstilling. Og et tredje er å synliggjøre fjellområder som muligens er litt ukjent for de fleste. Vatnahalsen er et slikt eksempel. Det ligger nært Hemsedal og nås kun med tog. Et eksotisk og annerledes sted som vi har bidratt til at nå er å regne som en toppturdestinasjon. Det virker som om nordmenn setter mer pris på kortreiste og mer bærekraftige opplevelser – det kan Fjellsentralen tilby! Aamot har alltid visst at fjellet skulle bli hans arbeidsplass. Han vokste opp med «fjellet under beina» på Oppdal, studerte friluftsliv ved høyskolen i Bø, og har kjørt på ski og klatret over hele verden. Å bli tindeveileder var den naturlige veien å gå. Nå bor han i fjellbygda Hemsedal med sine to barn og samboer. Fjellarbeid på fulltid, familieliv og eget friluftsliv lar seg faktisk kombinere, hvis du bor fjellsentralt i Hemsedal.
Fjellsentralen
Oppstart: 2013
Medeiere: Jørgen Aamot, Tor Olav Naalsund, Roald Lande, Pål Røsrud og Anne Stine Mathisen.
Kontor: Anne Stine Mathisen i 50% stilling som daglig leder.
Omsetning: Ca 1 million
Hovedbaser: Hemsedal og Oppdal
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.