Flere små mennesker og store grader

Enda en niåring viser muskler.

Sist oppdatert 7. april 2011 kl 18.21

Siden vi nylig foretok en liten oppsummering av unge og super-unge klatrere som går harde ting, er det naturlig å følge opp med nyheten om at amerikanske Ashima Shiraishi, som i likhet med Tito Traversa og Brooke Raboutou er ni år gammel, ganske nylig gikk buldreproblemet Chablanke i Hueco Tanks. Buldern er gradert V11/12, noe som vel skal tilsvare ca 8A/+ – en temmelig solid bestigning av en niåring, og trolig også rekord mht. buldregrad og alder.

Det hører med til denne historien at lille Ashima også var svært nære på å gå det bratte, 25-flytts V12-problemet Right Martini ikke mindre enn tre ganger, men alle forsøkene endte med en pendel hvor hun kom borti et nærtstående tre med foten, og dermed ifølge klatreverdenens harde justis ikke får godkjent bestigningen. Om hun hadde klart å kontrollere pendelen, hadde dette i såfall blitt den første kvinnelige bestigningen av det klassiske problemet. Ashima kan trøste seg med at hun fortsatt er ung, så det kommer helt sikkert flere sjanser.

De som så klatrefilmen «The Insiders» fra i fjor la sikkert merke til Ashima, som la inn en treningsøkt sammen med dobbelt så gamle Sasha DiGiulian. Denne filmen, historien og mer til, på bigupproductions side.

Publisert 7. april 2011 kl 18.21
Sist oppdatert 7. april 2011 kl 18.21
Relaterte artikler
Magnus Midtbø klatresenter Gneis Lilleaker
Åpner Gneis klatresenter

Deleier i sitt femte klatresenter

PÅ HYLLA: Dag Kolsrud slapper av i hengeteltet. Foto: Stein P. Aasheim
Om norgeshistoriens råeste klatretur

Dag Kolsrud: – Ambivalent til myten om Trango

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue