Sportsklatringen får jevnt mer preg av å være toppidrett, og med det kommer også naturlig at nivået blant de aller yngste går opp flere hakk. Vi ser stadig nye, imponerende bestigninger av klatrere i tenårene – i det siste så som amerikanske Sasha DiGiulian (18) som nylig onsightet grad 8b+ i tillegg til å gå to ruter gradert 8c+ på klippene i Red River Gorge, og hennes enda yngre landsmann Shawn Raboutou, som lenge har støta på harde ruter til tross for sine beskjedne 12 år. Det siste året har han gått flere ruter gradert 8b og 8b+ (kanskje ikke så rart med tanke på at foreldrene er den franske toppklatreren Didier Raboutou og mange ganger verdensmester og verdenscupvinner Robyn Erbesfield-Raboutou). Franske Enzo Oddo gikk Biographie (9a+) som 15-åring, og forøvrig kan vi minne om at Adam Ondra fortsatt bare er 18 år, noe som er ganske utrolig med tanke på guttens overveldende bestigningsliste.

I norsk sammenheng er Magnus Midtbø fortsatt den yngste som har passert 8b-nivået, da han ifølge sin egen bestigningsliste som 15-åring gikk sin første 8b (ett år etter hadde Midtbø både gått sin første 8c og onsightet 8b).

Imidlertid er trolig rekordinnehaveren for harde bestigninger i ung alder italienske Tito Traversa, som siden nyttår har gått to 8b-ruter. Traversa er bare ni år, noe som såvidt vi vet må være den yngste klatrer som har gått denne graden i historien (Ondra sendte forøvrig sin første 8b da han var 11 år). Under viderebringer vi en video av Tito Traversa som går 8a-ruta Wonderwall i Ceredo utenfor Verona.

OPPDATERT: Ikke før var denne saken skrevet og sendt til publisering, så er 8a.nu ute med nyheten om at Shawn Raboutous ni år gamle lillesøster Brooke også har sendt avgårde en 8b i Red River Gorge. Dermed fikk lille Tito Traversa en konkurrent om hvem som er tidenes yngste 8b-bestiger (ifølge 8a.nu-profilene på disse to ser det ut til at Brooke er noen få dager eldre enn Tito, til opplysning for de som mener det spiller noen rolle i denne sammenhengen).