ax fkta
ax fkta

Spør du folk fra Molde om hva de vet om Axess, vil du nok få høre at det er ei bedrift for ingeniører som jobber mot oljebransjen, og der de ansatte er masse på tur i fjellet, sykler, klatrer, kjører på ski og surfer.

Annonse

Ikke bare i helgene og feriene, men også midt i uka! Mange vil nok også nevne at Axess bruker store beløp på sponsing av sykkelstier, den lokale klatreveggen og en lang rekke andre tiltak for friluftslivet i Molde og Romsdal.

Børge Gjeldvik begynte som gaid og instruktør på Aak Fjellsportsenter i studiedagene. Han fortsatte som nyutdannet ingeniør i Linjebygg Offshore i 1996. To år etter etablerte han sin egen bedrift. Axess ble startet i 1998, og hadde bare to ansatte da de fikk sitt første oppdrag. I 2014 har bedriften 120 ansatte ved hovedkontoret i Molde. Medregnet de 11 avdelingene i Kristiansund, Orkanger, Bergen, Trondheim, Oslo, Huston, Singepore, Rio de Janeiro, Cape Town, St. John i Canada og Geoje i Sør-Korea er 350 ansatt i Axess.

– Jeg  kom til Molde som ferdigutdannet maskiningeniør fra Trondheim i 1996. Jobb var viktig, men like viktig for meg var at jeg ville bo i Molde med romsdalsfjella som «leikegrind» for ski, klatring og turer i nærheten av meg. Året rundt! Samtidig var jeg opptatt av å få turvenner til å komme og slå seg ned her, skape et miljø med folk som vil drive med aktivt friluftsliv. Slik tenkte vi da Axess ble etablert, slik har vi jobbet fram til nå og slik har vi tenkt å fortsette. Men utgangspunktet er selvsagt at vi vil ha folk med høy kompetanse og stå-på-vilje i jobben, sier Børge Gjeldvik.

Axess er med andre ord ikke ei bedrift som i hovedsak driver med tilkomstteknikk (som Aak) eller tilkomstteknikk og vedlikehold (som Linjebygg Offshore). Axess er ei bedrift som leverer ingeniørtjenester knyttet til planlegging og utførelse av inspeksjon, kontroll og verifikasjon til offshorebransjen. Et annet viktig fagområde er kraner og tunge løft.

– Vi ønsker også å være tett på prosessene. Våre folk er hva vi liker å kalle kompetanse i kjeledress. Vi smelter sammen teoretisk og praktisk kompetanse. Den typiske Axess-ansatte er en ingeniør som er mye i felten. Det har stor verdi for kundene våre, sier klatrer og ingeniør Thomas Vekve.  

Axess har også ei avdeling som jobber med avansert softwareutvikling. Den profilerte klatreren Per Hustad er sjef for fem ansatte i datterbedriften Axbit.

– Vi jobber nå med å utvikle et program for bruk av virtual reality for opptrening av folk som skal gjennomføre kompliserte oppdrag, sier Per Hustad.

Ingeniør, skikjører og klatrer Arne Litlere ble ansatt i Axess i 2003. Han har ansvar for rekruttering av nye ansatte.

– Vi ønsker å rekruttere folk som kombinerer høy kompetanse, ståpå-kultur og prosjektholdning. En typisk Axess-ansatt jobber hardt og målrettet, og gir seg ikke før han eller hun er i mål. Samtidig er vi fleksible med hensyn til arbeidstid. Når jobben er gjort, er det ok å dra på tur. Regn med at du møter mange Axess-folk i fjellet like etter snøfall og oppklaring en vinterdag! Vi er ute etter folk som trives i et aktivt miljø med klatrere, skikjørere, syklister, surfere og andre friluftsfolk, og bruker stort sett dette nettverket når vi rekrutterer nye folk. Det viser seg å være effektivt. Annonser er overflødig, sier Arne Litlere.

– Vi har klart å utvikle et attraktivt miljø for fagfolk her i Molde. Axess ønsker å fortsette arbeidet med å gjøre Molde til en «hub» for folk som liker bratt friluftsliv. Derfor vil vi også videre bidra aktivt til positive tiltak som Moldeveggen, Axess klatreskole for barn, sykkelstier og andre tiltak som fremmer friluftsliv og aktiv utegym i Molde og Romsdal, sier Børge Gjeldvik.

Denne saken sto på trykk i Klatring 124