Fuktig i øst

Våt åpning på årets Roctrip.

Sist oppdatert 28. oktober 2011 kl 13.40

Den legendariske Petzl Roctrip åpnet torsdag i Getu valley i Kina. Arrangementet er en årlig tilstelning der utstyrsprodusenten sender sine folk til et sted med uberørte klipper og borrer ruter på disse. Siden kommer verdens beste klatrere dit for å samles, klatre og konkurrere om å gå flest ruter. I Getu er det lagt opp 200 ruter, mange av høy kvalitet.

Myndighetene hadde stelt i stand et fantastisk åpningsshow torsdag morgen, og humøret var på topp tross i at regnet høljet ned. Henimot én og en halv time varte det kulturelle innslaget, med dansere og musikere i tradisjonelle drakter. Lokale og nasjonale ledere holdt i tur og orden sine åpningstaler og ønsket festivalen alt godt.

Klatrere fra hele verden er på plass, og de fleste klatremagasiner har sine redaktører eller representanter her. Av verdens toppklatrere kan nevnes Chris Sharma, David Graham, Liv Sansoz, Sasha Digiulian, Lynn Hill, Ethan Pringle og Dani Andrada. Fra Norge er Eirik Birkelund Olsen, Martin Skar Olslund og Andreas Klarström representert. 

På tross av været er det mulig å klatre, da kalksteinsveggene er for det meste er overhengende. Hovedscenen for de beste er «The Arc», et gigantisk hull i fjellet – som går rett igjennom veggen og ut på andre siden. Ca 150 meter høyt og 3-400 meter dypt. Her vil hovedshowet stå på lørdag, der de aller beste vil knive om – vel, kanskje ikke seieren, heller publikums gunst og statusen som beste klatrer.

Det norske teamet har klatret i to dager og Andreas Klarström, som strengt tatt er svensk men bosatt i Norge klarte i dag å flashe 8a på Fish crag.

– Fint crag og fin rute, men den var nok ikke 8a, heller 7c+, sier Klarström til Klatring. 

De andre to gutta fikk seg en liten epic i går da de begav seg ut på en flertaulengders 7b+ i 3-tiden. Det blir mørkt halv syv, og de kom seg ikke i hus før i 11-tiden, fulle av gjørme og våte til skinnet. 

Martin Skar Olslund, som tok et stygt bakkefall i september, klatrer primært lettere ruter.

– Jeg har blitt mye svakere og må jobbe for å komme tilbake, sier han til Klatring. Han koste seg allikevel med å lett onsighte en fin 7a+ på samme felt.

Getu valley ble først åpnet for turisme i 2003, og lokalbefolkningen hadde inntil da levd relativt isolert. De har nok fått et aldri så lite sjokk av denne Roctripen, man alt tyder på at de tar det veldig bra og vi ser utelukkende positive reaksjoner. De lokale virksomhetene blomstrer og omsetningen har nok aldri vært høyere. Lokalbefolkningen er også veldig hyggelige, og Kina så langt er virkelig en positiv opplevelse.

kna1
kna1

Nydelig: Sightseeing på fantastiske Getu river, med klippene der fremme. I den øvre hulen skal klatreshowet finne sted på lørdag. Ruter er borret opp både på høyre og venstre side av hulen, samt på veggen ned mot venstre. Veggen er ca 200 meter høy. Foto: Dag Hagen

IMG_8179_web
IMG_8179_web

Pass på plass: Andreas Klarström, Eirik Birkelund Olsen og Martin Skar Olslund henter sine deltagerpass. Foto: Dag Hagen

IMG_8048_web
IMG_8048_web

Attraksjon: Den svenske klatrelegenden Johan Lur på Den himmelske freds plass i Beijing. Foto: Dag Hagen

IMG_8502_crop_lowrez
IMG_8502_crop_lowrez

Ut på tur: Martin Skar Olslund koseflasher en 7a+ på Fish crag. Foto: Dag Hagen

IMG_8428_crop_lowrez
IMG_8428_crop_lowrez

Clinic: Legenden Lynn Hill har teknikk-kurs for begeistrede tilskuere. Foto: Dag Hagen

IMG_8582_crop_lowrez
IMG_8582_crop_lowrez

Trippel: Lynn Hill klatrer en 7b+ og Andreas flasher en 8a på Fish crag. Foto: Dag Hagen

Publisert 28. oktober 2011 kl 13.40
Sist oppdatert 28. oktober 2011 kl 13.40
annonse
Relaterte artikler
Jon Gangdal med boka I gudenes rike
Jon Gangdals nye bok

Så høyt det går an å komme

KLATREPODDERE: Episoden med Martine Limstrand ble tatt opp live på Trevarefabrikken i Henningsvær. Foto: Matias Nordahl Carlsen.
Norges viktigste klatrepodcast (?)

– Vi vil ta vare på klatringens kulturarv

STERK: Ragnhild Eriksrud fra Folldal. Foto: Privat
Ragnhild Eriksrud om campervan-livet

– Du kommer til å få mersmak av dette livet!

Stetind - her i sommerbekledning.
Høibakk sendte Mysosten vinteren 1963

Sta menn på Stetind

Dette er et sidetak. Vi har laget en omfattende liste som hjelper deg på veien til å briljere med kule ord og uttrykk i klatreveggen. Foto: Tina Johnsen Hafsaas
Ord og uttrykk i klatring

Dette betyr klatreuttrykkene

KØ PÅ STETIND: Hvordan løser man dette med kø, hva gjør du om finner utstyr på cragget, og hvordan ser du om det er et åpent eller lukket prosjekt? Foto: Tore Meirik
Uskrevne normer og regler

Uskrevne normer og regler

annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen