Nå er boken Arctic Ice Climbing i salg

Christian Dramsdahl, mannen bak Toppturer rundt Harstad, har nå gitt ut isklatrefører for Nord-Norge.

Sist oppdatert 5. mars 2020 kl 13.07
Christian Dramsdahl
BOKLANSERING: Christian Dramsdahl har nå gitt ut boken Arctic Ice Climbing. Foto: Privat

Tidligere denne uken ble boken Arctic Ice Climbing gitt ut av Fri Flyt Forlag. Boken inneholder 93 ruter for isklatring i Nord-Norge, og er forfattet av Christian Dramsdahl - som tidligere har gitt ut boken Toppturer rundt Harstad. 

– Hvordan føles det å ha isklatreguiden i hånda? 

– Fantastisk, vi har et fantastisk område for isklatring her oppe og nå er det lettere for alle å finne frem og ha noe å referere til. Håper kjøpere blir fornøyde.

– Du var litt stresset for at den skulle komme i tida, hvorfor det? 

– Planen var å ha isklatringen i toppturboka for samme område som ble utgitt før jul.  Boken ble fort full av de flotte skitoppene og noe alpinklatring, så isklatringen måtte bli i egen bok. For meg var det viktig at boka kommer ut når det fortsatt er isklatresesong og den er på sin topp nå. I tillegg starter Arctic Ice Festival til helgen og varer i over en uke der mange mange klatrere kommer. De vil sette pris på å endelig ha en komplett fører over området. Utrolig imponert og glad over samarbeidet samt gjennomføringsevnen til Fri Flyt som har gjort layout og gitt ut boken. 

– Hvordan blir lanseringen? 

– Lanseringen av toppturboka ble en bra fest i Harstad som er et naturlig sentrum. Når det gjelder isklatreboka vil lanseringa helt naturlig bli på Arctic Ice Festival på Fjellkysten Gjestehus midt i smørøyet for isklatringen. Festivalen startet 1. mars og ender 8. mars, isforholdene er veldig bra og været er meget lovende.

Utdrag-soredalen
KLATREFØRER: Eksempel på en rutebeskrivelse fra boken. Foto: Fri Flyt Forlag

– Vet du noe om hvem som kommer på festivalen/lanseringen? 

– Her kommer det så mange kjente og dyktige isklatrere og alpinister at jeg har mistet oversikten. Vi snakker Conrad Anker, Jeff Mercier, Philippe Batoux, Team Matthias Scherer & Tanja/Heike Schmitt. Det er Petzl som arrangerer og tilbyr isklatreklinikker for nybegynnere, vidergående og ekspertnivå, toppturer på ski og flere fantastiske foredrag hver dag.

– Hvorfor ble det en bok på engelsk? 

– Det er fordi det er mange sympatiske og inspirerende utenlandske isklatrere som kommer til området, disse er som regel meget dyktige og erfarne klatrere som liker det naturen tilbyr her oppe…og alle nordmenn kan engelsk.

– Kan du si noe hva slags isklatring du får i de områdene boka dekker? 

– Boka dekker ruter som du kan bruke som nybegynner og hele veien opp til de lengste og vanskeligste ruter der du må være 110 % dedikert og ikke være drevet av likes på nettet. Legger du på et tidvis tøft klima med skiftende vær, lange ruter nært havet, førstebestigninger, jomfruis og lite folk skjønner man at dette er spesielt og unikt.

– Hvordan har du jobbet for å kartlegge alle disse fossene og rutene? 

– Det er over 10 års arbeid med klatring i fjellene der jeg har tatt bilder, konferert med tidligere isklatrere og satt alt sammen med Erlend Sande og Susann Hagen i Fri Flyt.

– Du har gitt ut to bøker på noen måneder nå, hvordan er erfaringen med det? 

Vel, det har vært mye på en gang, i tillegg til bøker har jeg bygget hus i samme periode og startet guidebedrift i Harstad. Men alt er mulig hvis man er positiv, prioriterer riktig og står på.

– Noen nye bokplaner?

– Ja, jeg har noen men det blir om en stund, det er mye annet man skal gjøre i livet og disse to bøkene har tatt mye mer tid enn antatt på forhånd. Nå er det guidebedriften Arctic Sea to Summits som blir fokuset fremover.

artic-ice-climbing
artic-ice-climbing
Publisert 5. mars 2020 kl 13.07
Sist oppdatert 5. mars 2020 kl 13.07
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen