Norge er internasjonalt kjent for sin isklatring. Vi har laget en liste over 10 klassiske fosser på grad WI3-4 som du bør ta turen innom i løpet av et isklatreliv.
Denne fossen blir også kalt for Husmorsgymnastikken. Og her er det en liten artig historie bak. Vi skal tilbake til januar 1977 da Håkon Gammelsæter var ung og gira og hadde en tur opp Haugsfossen med den lokale isklatrelegenden i Hemsedal, Tomas Carlström. Håkon var en såkalt "packing clerk" hos Tomas og Sissel på Skandinavisk Høyfjellsutstyr. Fossen hadde blitt førstebesteget to år tidligere av Tomas, Reidar Eriksen og Otto Haug, så dette var enten 2 eller 3 bestigning av fossen. Denne gangen leda Håkon det siste bratte partiet, og de hadde ikke like top notch utstyr som vi har i dag. Han hadde en lang øks, en kort alpinhammer og et par fleksible Stubai stegjern. Håkon pumpa ut, men rakk å skru en gammel Salewa-skrue og falt. Rett før fallet kom denne frasen: "Dette er f... ta meg ingen husmorsgymnastikk!".
En annen kurisiotet er at på den tiden gikk det et program på NRK sine neste radiokanal som et Husmorsgymnastikk. Det var 5 minutter hver morgen det!
Vel; tilbake til Haugsfossen og harde fakta:
Haugsfossen er ikke mer enn to-tre taulengder (kommer an på hvor mye du strekker ut lengdene og legger standplassene dine). Du kjører opp ved Haug i Hemsedal, og anmarsjen tar en dryg halvtime. Returen går ned via trær ved Indre Haugsfoss. En skikkelig klassiker i Hemsedal, og bygger seg stort sett tjukk og fin hver vinter.
Denne fossen er en fin foss med kort anmarsj, og du er inne i et slags dieder hele veien. Det vil si at hvis det er skikkelig vestavind i Hemsedal så vil du stort sett være i le her. Du får tre fine taulengder, og dersom det er lite is så blir det mer miksklatring spesielt i første taulengde. Her blir det ofte tidlig is på sesongen.
Denne fossen er veldig godt synlig fra Torpo gjestegård. Den fryser på stort sett hver vinter, og er en litt mer skjult klassiker enn eksempelvis Haugsfossen. Hvis du går hele fossen så er den 5 taulengder, men det er de fire første taulengdene som er finest. Returen går ned via trær.
Antall taulengder: 5 taulengder
Grad: WI4
Isklatrefører: finnes ikke en fysisk fører, men er greit beskrevet på klatrefelt.no.
4. Kongsvollfossen i Oppdal
Denne fossen har fått klassikerstatus i Oppdal og omegn. Navnet tilsier at fossen ligger på Kongsvoll. Første delen av fossen er vanlig å soloere da dette er ca. WI2. Den blir gradvis brattere, og cruxtaulengden er den siste taulengden på WI4. Antall taulengder kommer an på hvor mye du vurderer å soloere. Returen går ned i fjellsida på sørsida av fossen. En flott tur!
Antall taulengder: 4-5 taulengder (kommer an på når du begynner å legge standplasser)
Dette er en foss i noe mer alpine omgivelser i Drivdalen. Det er en drøy time anmarsj til den, og her må du regne en full dag ute. Fossen er på 3-4 taulengder, og du topper ut på snaufjellet. Returen går ned noen snøflanker (her må du være påpasselig mtp. skredfare). En klassiker i Oppdal!
Denne lange klassikeren ligger omlag 12 km fra Otta i retning Lom. Fossen ligger i Vågå kommune. Du ser den ganske tydelig fra veien. Dette er en lang klassiker som gir 5-6 taulengder med klatring på grad WI4. Den bratteste taulengden er på slutten. Returen går ned via trær. Er det en lang foss du skal klatre i Gudbrandsdalen så er det denne.
Denne fossen var i mange år kjempediger, og en viktig turistattraksjon i Rjukan. På tidlig 1900-tall ble mye vann regulert med hensyn til vannkraftutbygging, og det gjorde at Rjukanfossen ikke ble like spektakulær lenger. Men det renner vann der fortsatt, og dette fryser på om vinteren. For å komme deg ned må du komme deg ned i gjelet via rappell fra trær eller nedklatring. I dette området ligger også blant annet fossen Lipton (WI7).
Her får du mye kul isklatring der siste taulengde gir deg litt kaminfølelse. Hvis det er litt lite is i kaminen kan det være fint å ha med noen kiler/kammer. Du får litt historisk industrisus over hele turen. Fossen er på ca. tre taulengder og returen går videre opp til veien igjen der du har parkert.
Enda en klassiker i Rjukan, og denne fossen er faktisk belyst gjennom hele vinteren! Så her kan du klatre på kvelden/natta om du vil. Her får du en lengre tur på en foss som ikke er veldig vanskelig. De vanskeligste partiene ligger på WI3. Hvis du går hele fossen er det ca. 7 taulengder. Retur via trær. En veldig fin tur, med fin utsikt over industribygda Rjukan.
Dette er en klassiker i Spansdalen som ligger 2 timers kjøring nordøst for Harstad. Dette er en lengste fossen i området, og har en del seksjoner som er bratte. Samtidig holder den graden på WI4. Du kan gå fossen i 4-5 taulengder, og retur er enten via isanker eller gå rundt og ned.
En noe ukjent klassiker, men absolutt en klassiker. Denne islinja kan du se fra Harstad og ligger på øya Rolla. Dette er en av de lengre og fine isturene på moderat grad i området, og her fryser også isen til tidlig på sesongen. Fossen er på omlag 4-5 taulengder og er grad WI3. Dersom det er lite snø, er det ofte god is. Dersom det er mye snø er det ofte litt dårligere isklatreforhold fordi fossen snør ned og det er litt mildere temperaturer.
Husk at du må regne inne ferjetid og en del tid på anmarsj og retur.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.