For å isklatre bør det være kalde temperaturer over lengre tid slik at fossene fryser på.
Norge er kjent internasjonalt for stabile og gode isklatreforhold gjennom vinteren, og Norge har mange flotte fosser som fryser på om vinteren.
Er du gira på å komme i gang med isklatring? Vi har skrevet en omfattende artikkel for hvordan du kan komme i gang med isklatring og tips til kjøp av utstyr.
Vi har også testet isøkser for is- og miksklatring, så her kan du få hjelp til å finne isøksene som passer for ditt bruk.
Under har vi lista noen destinasjoner som ofte byr på islagte fosser tidlig på sesongen. Vi har konsekvent ikke tatt med mixklatring, men kun rein fosseklatring.
Sør-Norge
Gaustatoppfossene i Rjukan
Disse fossene ligger høyt og over Rjukan sentrum. Her er det ofte isforhold tidlig på sesongen. Du kjører opp til Gaustablikk, og anmarsjen til fossene tar omlag 1 time. Her er det også mulig å gå rundt og henge topptau, og fossene er ikke mer enn en taulengde.
Klatrefører: Rjukan – selected climbs

Gaustatoppfossene i Rjukan. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Hemsedal
I Hemsedal er det flere plasser du kan klatre is tidlig på sesongen. I Øvredalen (rett vest for Nibbi) finner du mix og islinjer tidlig på sesongen. I Grøndalen kan du ofte finne is tidlig. Bøttnebekken (WI3) og Helgesetbekken (WI3+) er fosser som du får tidlig is. Flagetfossen (WI3+) er også en foss som fryser tidlig på sesongen.
Klatrefører: Hemsedal Ice

Joel Ormala på Flagetfossen i Hemsedal. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Drivdalen i Oppdal
Drivdalen er et mekka for isklatring, og ofte så er Kongsvollfossen klar tidlig på sesongen. Den ligger høyt og rett ved veien. Det er visstnok allerede forhold der nå! Kongsvollfossen er grad WI3-4. Wenche Foss (WI3), Bjølla (WI3) og Tøftfossen (WI4) er ofte islagt tidlig på sesongen også.
Klatrefører: Isklatrefører for Oppdal og Sunndal

Kongsvollfossen får ofte tidlig isklatreforhold. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Bagn i Valdres
Nede i gjelet ved Begna i Bagn er det ofte tidlige isforhold. Dette området er kjent som Dammen. Her er det lite sollys, og er et kjent kuldehøl i Valdres.
Her det islinjer på grad WI2-4.
Klatrefører: www.isklatring.no
Espedalen i Gausdal
Her finner du jettegrytene som rett og slett kalles for Helvete. Og i Helvete blir det fort kaldt. Det er generelt et lite kuldehøl i Espedalen, så det er ikke utenkelig at du finner is her ganske tidlig. Her har du linjer fra grad WI2-5.
Klatrefører: PDF-fører på Lillehammer klatreklubb sin nettside

Anna Kennedy på led i Helvete i Espedalen. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Nord-Norge
Steinbruddet i Kroken
Dette er et lite crag ikke så langt unna Tromsø, og her finner du is på rundt WI3-4.
Klatrefører: eksisterer ikke. Hør med noen lokale.

Steinbruddet i Kroken er kjent for mange isklatrere i Tromsø. Foto: Thea Øvregard Røhme
Rottenviksfossen i Lyngen
Denne fossen i Lyngen fryser ofte til tidlig. Den ligger på rundt grad WI4.
Klatrefører: ikke kjent. Det står om noen islinjer i The Lyngen Alps-boka, men det er ingen rein isklatrefører for Troms og Lyngen.

Rottenviksfossen i Lyngen får ofte tidlig isforhold. Foto: Thea Øvregard Røhme
Signaldalen
I området rundt majestetiske Otertind finner du ofte tidlig is. Her er det mer innlandsklima og kjøligere enn ute på kysten.
Klatrefører: ikke kjent. Det står om noen islinjer i The Lyngen Alps-boka, men det er ingen rein isklatrefører for Troms og Lyngen.
Kvamsdalen i Sallangen
Også et kaldt sted i Narvik og omegn, og her finner du ofte tidlig is.
Klatrefører: Arctic Ice Climbing
Glomfjord
Glomfjord i Meløy kommune i Nordland er også et lite kuldested med tidlige forhold. Her det også mange ugåtte lange is- og mixlinjer.

Glomfjord får ofte tidlige isforhold. Foto: Signar André Nilsen
Alta
Alta er et lite kuldehøl, og områdene her har ofte tidlig is. Eksempelvis Kløfta langs E43 bare 15 min fra Alta i retning Kautokeino. Her har du fosser fra WI3-5 hovedsakelig.
Klatrefører: OppiAlta (pdf-fører).

Kløftaisen i Alta. Foto: Bjørnulf Håkenrud
Føler du det er noen områder vi har glemt? Send oss gjerne tips til lisa@friflyt.no, så kan lista bli mer utfyllende.