– Vi klatret fossen 18. januar, og det var tredje gang jeg klatrer Hydnefossen siden min første tur i mars 2012. Vi hadde strålende forhold med bratt og formasjonsrik is til høyre for sentrallinja, forteller Scherer til norsk-klatring.no.

ANDRE TAULENGDE: Matthias Scherer på bratt og krevede is på Hydnefossens andre taulengde. Foto: Tanja Schmitt
Hydnefossen er omtrent like bred som den er høy, og vanligvis gås den i tre eller fire taulengder, med total lengde mellom 150 og 200 meter. Graden er WI 5-6.
– Vi gikk den i fire taulengder, og hver lengde hadde fin og bratt isklatring. Men isen krevde varsomhet på grunn av skjøre istapper som bare venta på å ramle ned hvis vi slo litt for hardt på de, sier Scherer.

TRE AV FIRE: Tanja Schmitt i gang med tredje og nest siste lengde. Foto: Matthias Scherer
Han er ikke i tvil om at fossen vil endre seg de neste ukene, og at Hydnefossen vil fortsette å servere krevende og fin isklatring.
– Det var ikke mye vann på turen vår, men fossen vil sikkert utvikle og endre seg framover – den gjør alltid det, sier Scherer
– Hva annet kan du melde fra turen?
– Sikringen gikk greit, selv om iskvaliteten satte krav til ekstra oppmerksomhet og erfaring for å finne de beste stedene å sikre. Heldigvis lå alle standplassene på godt beskytta hyller og i huler. Vi rappellerte ned linja etterpå, og siden noen av istappene rett og slett er av episke proporsjoner, krevde det også litt forsiktighet.

PÅ TOPPEN: En fornøyd gjeng etter å ha toppa ut. Foto: Matthias Scherer
Hydnefossen, som muligens er det tøffeste karstykket for isklatrere i Hemsedal, ble for øvrig førstebesteget av legendene Marius Morstad og Choe Brooks allerede i 1979. De brukte to dager på turen, som Marius beskriver temmelig elegant i denne artikkelen.
Førstebestigningen ble en mildt sagt viktig del av historien til isklatring i Norge.

SVÆRING: Hydnefossen i Hemsedal. Foto: Matthias Scherer