– En god fører skal være mer enn en katalog

Isklatrebok-forfatter Lars Wegge melder om gode isforhold under Gaustatoppen - og ny isklatrefører for Østlandet som er like rundt hjørnet.

Sist oppdatert 3. november 2023 kl 08.01
NY BOK: Tidenes første isklatrefører for Østlandet er ute.
NY BOK: Tidenes første isklatrefører for Østlandet er ute.

Nå er det endelig mulig å finne den beste isklatringen på Østlandet i bokform. Lars Wegges nye isklatrefører for Østlandet lanseres mandag.

Den nye boka guider deg til 75 destinasjoner og 175 islinjer fra Oslomarka til Jotunheimen - samt bakgrunnsstoff, intervjuer med profilerte isklatrere og røverhistorie.

FORFATTER: Lars Wegge. Foto: Privat
FORFATTER: Lars Wegge. Foto: Privat

– Området boka dekker ga seg selv; det er nemlig innrammet av allerede eksisterende isførere. Jeg har vært nøye med ikke å gå andre i næringa, så det som presenteres her har ikke tidligere vært vist i bokform. Siden de fleste av oss bor tett sammen rundt Oslo og Drammen er det prioritert tilsvarende mange isdestinasjoner her. Jeg håper imidlertid at neste utgaver får med mye mer av det som nå ikke kom med. Om noen år kommer det kanskje en egen bok for Hallingdal? Og en for Valdres? Det er så mye is der ute!

– Lars - hva har vært viktig for deg når du skulle lage fører? 

– Å lete etter riktig parkeringsplass eller ikke finne innsteget er noe av det mest enerverende for en gira klatrer. Derfor er jeg superfornøyd med Fri Flyts prioritering av gode kart i tillegg til QR koder i boka. Det har også vært viktig for meg - og jeg er veldig glad for at forlaget har spandert plass på dette - å få dokumentert litt bakgrunnstoff som røverhistorier, fortellinger om førstebestigninger og små portretter med profilerte isklatrere. Det kan tydeliggjøre litt av denne merkelige kulturen. Isklatring handler om mer enn is og utstyr;  det handler om mennesker. En god fører skal være mer enn en katalog.Den er et stykke kulturhistorie. Derfor håper og tror jeg det er liv laga for dem også i bokform. Nett- og papirfører: ja takk, begge deler.

Haugsfossen, Hemsedal, isklatring
Les også

– Hvordan har føreren blitt til? 

– Jeg har vært litt med på å lage noen førere for klippe- og fjellklatring, skrevet noen artikler og levert bilder her og der. Siden jeg kjøpte kamera for konfirmasjonspengene har fotografering vært en slags hobby. Det å dele bilder, gleder og minner er jo med på å forlenge turene. Så er jeg så heldig som steinerskolelærer å kunne jobbe med kunst, håndverk og det visuelle. Å arbeide med skjønnhet høres oppblåst ut, men det er vel egentlig det det handler om. Is er fantastisk vakkert!

ERFAREN: Lars Wegge klatrer is ved Hørtekollen i Lier. Foto: Privat
ERFAREN: Lars Wegge klatrer is ved Hørtekollen i Lier. Foto: Privat

– Hva tror du vil overraske lesere av boka? 

– At det i mindre grad enn i tradisjonelle førere er oversiktsbilder med «ferdig» inntegnede linjeføringer med standplassforslag. Det er til en viss grad forårsaket av manglende tilgang på gode dronefotos. Til mitt forsvar vil jeg imidlertid hevde at det av naturlige årsaker er og må være forskjeller mellom en klippe- eller fjellklatrefører og en isklatrefører. Is dannes og forvandles permanent; en rute eller, linje kan ikke klatres to ganger. Det unike ved dette - denne frihetsfølelsen - er noe av det tiltrekkende ved isklatringen. Eventyrfølelsen hver gang.

– Til slutt: Har du fem tips til muligheter for å starte isklatresesongen tidlig?

Nevnte Gaustatoppfossene, og Kongsvollfossen og annet i Drivdalen. Fra området den nye isføreren dekker er nok Vikerfjell et godt førstevalg. Rapporter om klatrebar is i Skardsdalen opp fra Gulsvik har tikket inn allerede. Kalvedalen innunder Jotunheimen kan også være et godt valg nå. Fossene under Gaustatoppen over Rjukan er tradisjonelt noe av det første som klatres i Sør-Norge. Jeg var der på lørdag og har aldri opplevd bedre forhold så tidlig. Minst 6-7 linjer kan ledes der nå, sier Lars Wegge.

Publisert 2. november 2023 kl 14.24
Sist oppdatert 3. november 2023 kl 08.01
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen