Kristiansund er en liten havneby på Nordvestlandet, og er nok mest kjent for klippfisk, olje – og Ole Gunnar Solskjær. Fiskeindustrien er for lengst industrialisert og sjøklippene brukes ikke lenger til tørking av klippfisk. Men gneisformasjonene, som ble presset opp fra dypet under den kaledonske fjellkjedefoldingen for 400 millioner år siden, har i stedet vist seg å være ypperlige å klatre på. Og den jevne sjøbrisen som tidligere omgjorde torsk til førsteklasses klippfisk sørger nå for at klatrerutene tørker raskt opp etter en og annen regnskur.

Klatringen på ytre Nordmøre har i mange år manglet et oppdatert førerverk, men nylig utgav Kristiansund Fjellklubb en helt ny klatrefører. Her en liten introduksjon til klatringen på Nordmøre.

Den ubestridte klatrepionéren på Nordmøre var Thorstein Engvig. På starten av 50-tallet var han sannsynligvis en ganske ensom klatrer her ute i havgapet. Men han hadde venner i Romsdal og Trøndelag som han dro på lengre turer med, og han dro med seg ny og nyttig kunnskap tilbake til Kristiansund. Med årene vokste ønsket om å danne et større klatremiljø, og sammen med Estrid Lied, Jan Erling Lied og Petter Brevik stiftet han Kristiansund Fjellklubb i 1976.