I dag braker det løs med klatring under OL i Tokyo. Aldri før har vår kjære sport vært med i olympiaden, så dette blir meget spennende. 

Konkurranseformatet som brukes i OL heter «combined» eller «kombinert» på norsk. Dette har blitt kritisert helt siden klatring ble innlemmet i OL, mye på grunn av at speedklatring er blitt obligatorisk for alle deltagere. Hvem i all verden er det som holder på med det? var spørsmålet mange stilte seg. Men slik har det nå blitt.

«Combined» betyr at led, buldring og speedklatring teller likt. Resultatene fra de tre ulike disiplinene multipliseres sammen, og vinneren blir den som oppnår det beste sammenlagte resultatet.

Det er tatt ut 20 deltagere i hver klasse. Først foregår en kvalifiseringsrunde blant de 20 deltakerne. Fra kvalifiseringsrunden går de 8 beste klatrerne videre til en finale. Deltagerne vil starte med å konkurrere i speed klatring, deretter buldring og til slutt i ledklatring.

Klatreforbundets sportsjef, Reino Horak, har gitt sine «takes» om hvem han mener er favorittene til Klatreforbundet:

– Janja Garnbret fra Slovenia er en overlegen favoritt i kvinneklassen. Hun leder verdenscuprankingen i både led og buldring. I tillegg har hun levert relativ gode resultater i speed.

– På herresiden er det mer usikkert. Her finnes det flere kandidater til gullmedaljen. Hvis OL hadde blitt gjennomført som planlagt i 2020 ville jeg satt pengene på Tomoa Narasaki fra Japan. Men nå i 2021 er det mer åpent. Adam Ondra fra Tsjekkia er så klart en favoritt da han leder verdenscup rankingen i led og tilhører verdenseliten i buldring. Men har ikke prestert like bra resultater i speed, så dette vil bli spennende.

På det internasjonale klatreforbundet (IFSC) kan du lese mer om OL-deltagerne, formatet og reglene: 

I Norge kan du følge konkurransene på Discovery, både på Eurosport og Dplus:

Her er programmet:

  • Kvalifisering herrer: Tirsdag kl. 09.55 

  • Kvalifisering damer: Onsdag kl. 09.55

  • Finale herrer: Torsdag kl. 10.25 

  • Finale damer: Fredag kl. 10.25