Satsningen på en gruppe talenter i Kolsås Klatreklubb ga så gode resultater at satsningsgruppa og landslaget på et tidspunkt besto av samme gjeng. - Vi står ved et veiskille nå, sier trener Tina Johnsen Hafsaas.
Tina J. Hafsaas , Per Ravlo-Caspersen, Sverre Blixt, Alfred Kirkebø, Trym Landmark, Thilo Schröter, Kristoffer Klev og Teodor Kirkebø under Norgescup på Klatreverket Bryn Foto: Kolsås Klatreklubb
Lesetid: 5 minutter
– Et av målene våre har alltid vært at denne gjengen skulle kunne bli våre treningspartnere. Nå har vi begynt å trene sammen som likesinnede, og det er veldig gøy, sier treneren for satsningsgruppa til Kolsås Klatreklubb, Tina Johnsen Hafsaas, selv en av Norges mest meritterte klatrere med 11 NM-gull og en 8c+bestigning i bagasjen.
Seks ambisiøse talenter var i alderen 11-13 da Hafsaas og Thilo Schröter begynte å trene dem i 2017.
Tina Johnsen Hafsaas (29) har lenge vært landets mest meritterte konkurranseklatrer. Nå tar hun pause fra konkurranser til fordel for stein og klippe for å se hva hun kan klare med mer målrettet trening mot harde ruter utendørs. Og det er ikke så rent lite.
Variert tilbud
Nå har barna vokst opp til å unge voksne klatrere som leverer resultater i bøtter og spann. Samtlige fra den opprinnelige gruppa har minst en mesterskapstittel å skilte med (fødselsår i parentes):
Av disse gikk Sunniva Øvre-Eide i fjor ut av gruppa for å ta ansvar for egen trening da hun flyttet hjem til Porsgrunn.
– Jeg synes det er kult at ingen av dem har sluttet å klatre. Grunnen er nok at vi har hatt det så gøy hele veien. Det har vært viktig for oss å skape et tilbud med variert innhold. Vi har tatt dem med ut på stein, vi har sett gamle klatrefilmer sammen, vi har hatt bakekonkurranser, buldreskruingskonkurranser og mye mer, sier Hafsaas.
Hun trekker fram ruteskruingskonkurransene som en spesielt morsom aktivitet.
– Barna hadde aldri skrudd før. Vulkan stengte av hallen, og de jobbet i lag for å lage de kuleste bulderne. Nå har to av dem skrudd norgescup, og noen av dem skrur på Vulkan når de har fri fra skolen.
Alle i satsningsgruppa til Kolsås Klatreklubb er i dag blant de beste konkurranseklatrerne i Norden.
– Spesielt Per, Trym og Sunniva har hevdet seg i internasjonalt. Teodor har gjort det veldig bra på stein. Nylig har han vært et halvår på roadtrip i USA og har gått flere 8b-bulder. Sunniva har klatret VM-finale i buldring, Per har vært på pallen i europacupen, der også Trym har hevdet seg. Sverre og Alfred vært hakket under, men også gjort det bra med topp 20-resultater. Alle er på landslaget og det var en periode der nesten hele landslaget var fra satsningsgruppa, sier Hafsaas.
Siden 2021 har gruppa fått ferske tilskudd i form av Jeppe Larsen (17), Olai Holterman Ødegård (17) og Frank Kjørlaug fra Sogndal (18).
Dette er trenerne
En av Norges mest meritterte konkurranseklatrere med en rekke norgesmesterskap og nordiske mesterskap
Rangert som beste junior i verden i 2012
Første kvinne til å gå Maraton (8b)
Vinner av europacupen sammenlagt i 2012 med tre gull og et sølv
Tredje kvinne til å gå 8c+
Vis mer
Thilo Schröter
En av Norges sterkeste buldrere og tauklatrere
Seks NM-gull i buldring
Nordisk mester
Har gått 8c DWC
Seks kongepokaler
Vis mer
Kvalitet i veggen
– Hva gjorde at dere startet opp satsningsgruppa?
– Tilo og jeg har funnet inspirasjon i det vi har gjort selv som har fungert bra, samt det vi manglet i egne ungdomsår. Den gangen var vi begge en del av Kolsås sin satsningsgruppe, men den falt litt fra hverandre fordi den manglet en trener. Hele ungdomsgjengen fortsatte likevel på egen hånd og vi fant mye glede i å klatre sammen. Så har vi jo sett at klatring er mye blitt mye mer organisert enn da vi var barn, så vi har prøvd å gi et tidsaktuelt tilbud for de ivrigste unge klatrerne i Oslo. Vi startet gruppen privat fordi vi så at utøvere på tvers av klubber manglet et tilbud. Senere ble det en kolsåsgruppe som også var åpen for utøvere fra andre klubber, forklarer treneren.
Andre klubber hadde også satsningsgrupper da Hafsaas og Schröter startet sin i 2017.
– Men andre grupper har kanskje lagt mer vekt på tall, intervaller og tid på veggen. I vår gruppe har vi hatt fokus på at tiden på veggen ble fylt med mest mulig kvalitet. Thilo er veldig god til å lage tekniske buldre og flytt, som er komplekse og annerledes enn det de har gjort før. Mine styrker er planlegging og trening generelt på styrke og god pump.
Plass til seriøse barn
Hun vektlegger betydningen av å følge samme gjeng over flere år.
– Tradisjonelt flyttes utøvere mellom aldersgrupper i klubbene. Klatring, trening og tilnærming endrer seg gjennom ungdomsårene, og for å kunne bidra best mulig synes vi det var best å følge én gruppe fra start til slutt. På den måten har vi vært trygge på hva de tåler av belastning og at jobben de har gjort er god nok. Vi har gitt et treningstilbud med flere økter i uken, vi har tatt tak i fellesskapet og jobbet som et lag, der de gjør hverandre gode.
Et annet viktig poeng var at tilbudet skulle være annerledes enn det som er vanlig i barneidretten i Norge. Lek-elementet skulle absolutt være til stede, men det skulle også være rom for å trene seriøst for å bli god.
– Da jeg selv var på den alderen ville jeg alltid prestere uansett hva jeg prøvde, og jeg ble sur når andre ikke tok det like seriøst. Så dra prøvde vi å lage tilbud til de barna som virkelig ville satse. Det var ikke så mange av dem, men nok til at klubben kunne tilby en slik oppfølging.
Veien videre
Nå står gruppa ved et veiskille. Trenerne ønsker å fortsette med talentutvikling, men prøver nå å finne ut hva slags tilbud de skal gi til de eldste utøverne.
– Da vi begynte med satsningsgruppa tenkte vi at når de ble voksne så ville de enten ha slutta eller bli tatt vare på av et landslag. Men landslangstilbudet er ikke helt der det skal være. Det mangler trener og det er ikke et skikkelig apparat på plass. Selv har jeg gjort min seniorkarriere alene. Jeg vet hvor tøft det er, og har ikke lyst til å sende gjengen ut på egen hånd, sier Hafsaas.
Per Ravlo-Caspersen og Sunniva Øvre-Eide klatret til topps i helgens nordiske mesterskap i buldring. Per som siste års junior i klassen U20 og Sunniva som første års senior. Mesterskapet ble arrangert i Helsinki, Finland.
Et kragebeinsbrudd satte Sunniva Øvre-Eide kraftig tilbake i fjor. Men i løpet av fire uker har førsteårssenioren nå rukket å bli nordisk mester og norgesmester i buldring, sende Vestlandsfanden (8b) og Draumkvedet (8c).
Forrige helg klatret Trym Landmark finale i den europeiske sesongåpningen for led. På grunn av NM samme helg, var det ikke store troppen på plass i Sveits. Denne helgen hadde flere mulighet og ti stykker tok turen sammen med to lagledere. Vi hadde norsk deltagelse i alle klasser bortsett fra jenter U16.
Hun og Thilo Schröter har også fått med seg Kristoffer Klev på trenerlaget. Han har vært mye med som vikar og passet på deltakerne når de to har vært ute på konkurranser eller klatrereiser.
– Nå leker vi med tanken om å starte flere grupper i ulike aldre. Det blir i så fall en mer bærekraftig modell med et større trenerteam.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.