AMERIKANSK SØLV: Brooke Raboutou tok sølvet i kvinnenes kombinertkonkurransen. Foto: Drapella / Virt / IFSC
Lesetid: 9 minutter
Tre år er gått siden forrige OL, da i Tokyo som ble arrangert ett år på overtid. I 2024 ble det arrangert i Paris, Frankrike og formatet for klatring var nytt. Speed har sitt eget sett medaljer, og kombinert består av en runde buldring á fire buldre og én rute onsight.
Storbritannias Toby Roberts tok en sensasjonell seier, og Janja Garnbret disket opp med sitt andre OL-gull. Finalene bød på show, spenning og en haug med følelser.
Roberts hadde lagt et solid grunnlag fra buldringen før det skulle klatres led, og på den spektakulære ruten som slynget seg opp OL-veggen klamret han seg fast, flytt etter flytt, til han til slutt falt få flytt fra toppen. Allerede forbi Jakob Schubert, Colin Duffy, Alberto Gines Lopez, Adam Ondra og resten av finaleheatet i totalsum. Han hadde allerede sikret medalje, men om den ble gull- eller sølvfarget var enda uklart. Det var kun Japans Sorato Anraku igjen.
Nære på for Anraku
Tross Anrakus unge alder, ser han komfortabel, rolig og selvsikker ut i veggen. Det ser ut til at han har klatret på store arenaer før, men ingen før dem har egentlig klatret på en så stor arena som dette. Til tross for at klatring har vært i OL-programmet tidligere, ble OL i Tokyo arrangert uten publikum. Anraku kommer høyt, og vi har grafiske figurer som viser hvor høyt han må komme for å få bronse, sølv og gull. Han klatrer forbi bronse, forbi sølv og nærmer seg grepet som gir han gull. Det er en stor lock-off, og grepet ser blindt ut. Han går inn i posisjon og prøver å strekke seg til det, men uten å nå det. Han er fortsatt i veggen, men har rejustert posisjonen noe for å kunne rykke og gå mer dynamisk. Taket er fortsatt blindt, og han bommer.
Det går noen sekunder før utøverne selv skjønner hva som har skjedd – Roberts på bakken, sammen med resten av finaleheatet har fulgt Anraku nøye, men de har neppe de samme grafiske figurene som vi som følger på TV-skjermen. Plutselig skjønner Roberts, eller kanskje han ble fortalt, at gullet er hans, at han er olympisk mester. Og det i en alder av 19 år.
Bronsevinner fra Tokyo, Jakob Schubert, lå lenge i tet før finaleheatets yngste gutter entret ledruten. Schubert hadde en noe svak buldrerunde, ved å ikke få mye poeng på det fysiske bulderet - bulderet det vanligvis står Schubert skrevet på. Men han hentet seg inn i led, og fikk topp minus, som i dette poengsystemet er 96 poeng. En poengsum også Adam Ondra fikk, men med en enda svakere buldrerunde enn Schubert holdt den gode klatringen til Ondra kun til 6. plass.
Eksplosjon i følelser
Damenes finale var noe mer emosjonell og lettere å følge som publikum. Japans Ai Mori satte standarden tidlig, etter å ha levert en buldrerunde som kun ga 39 poeng, fikk hun ledruten til å se lett ut. Hun falt på det siste flyttet og fikk 96,1 poeng som ble lagt til de allerede oppsamlede buldrepoengene. Hun lå i tet før de tre siste damene gikk ut, til tross for å ha blant de laveste poengsummene fra buldringen. Amerikanske Brooke Raboutou kommer ut. Kun 0,4 poeng skiller henne fra storfavoritt Garnbret fra buldringen, 84,0 vs. 84,4. Hun har flyt, hun klatrer riktig og hun kommer høyt. Den grafiske figuren viser at hun har klatret til gullmedalje, og med to klatrere som gjenstår betyr det at hun er sikret medalje – og hun vet det i det hun sitter i tauet.
Jessica Pilz kommer ut, og med en noe svak buldrerunde må hun toppe for å slå Raboutou. Hun klatrer lekent opp til topplata hvor det drar seg til. Grepene blir mindre, flyttene større og posisjonene vanskeligere. Men er det en stil Pilz er god på, så er det topplate. Hun fighter og går flytt det ser mulig ut å falle på, før hun til slutt faller noen flytt før Mori men forbi Raboutou. Hun har sikret medalje, og hun vet det før hun blir firet ned til bakken. Følelsene eksploderer og hun løpet til laget sitt i coach-sonen. Noe som kanskje er år med frustrasjon ser ut til å bunne ut i akkurat dette øyeblikket.
Det er rørende og følelsene er til å ta på. Pilz deltok i OL i Tokyo, kvalifiserte også da til finale, men få uker før avreise røk hun et ringbånd. Hun kvalifiserte til årets OL ved første mulige anledning, og Pilz i veggen nå er det beste vi har sett.
Fingertrøbbel stoppa ikke Garnbret
En klatrer gjenstår – regjerende olympisk mester, Verdensmester og mestvinnende verdenscupklatrer – Janja Garnbret. Hun leverte, for henne å være, en svak buldrerunde, men med en knapp ledelse. Men i buldringen så hun preget ut. Hun tok seg til fingeren, og så frustrert og muligens skadet ut. På siste bulder prøvde hun å ikke bruke venstre hånd der det var mulig, og det tok henne all tiden hun hadde til å komme til sone to og sikre 10 poeng. Det samme som de fleste før henne hadde gjort. Hun visste hun bare hadde ett forsøk på bulderets siste bevegelse, et hopp, fordi tiden var i ferd med å gå ut.
Hun tar seg tid og for oss kan det virke som dét avgjørende øyeblikket, selv om det fortsatt skal klatres en ledrute. Garnbret faller og kommentatorene spekulerte i om hun kanskje satt fast i et grep på et flytt. Det er tydelig at Garnbret har vondt, er forvirret eller frustrert, men en ting er klart og det er at hun er preget av en finger.
På ledruten kommer hun ut uten teip, og ser ut til å komme i gang greit. Det er mange flytt som skal klatres før hun kommer til topplata og der alt avgjøres. Men hun er raskt oppe og uten problemer på veien. Figurene viser hva som skal til for gull, og hun er der kontrollert og til stor jubel. Et par flytt til får hun til med god margin, forbi Raboutou, men faller før både Pilz og Mori. I det hun faller ser det ut til at hun ikke er klar over at de siste flyttene kun var en seiersetappe, men hun blir raskt fortalt at dette holdt til gull.
Hennes andre olympiske gull og historiens første klatrer med to OL-gull. Det er vanskelig å se for seg presset og forventningene Garnbret klatrer med. Hun er overlegen, på et annet nivå enn resten av verden, men hun er menneskelig og kan gjøre feil, og hun var åpenbart ikke på sitt beste på hverken buldring eller led akkurat denne dagen. Det var tydelig at hun var klar over det selv og usikker på om det hun leverte var nok. Men det var det og også Garnbret eksploderte av følelser.
Det var en emosjonell finale, og for alle som er svake for idrettsøyeblikk var dette en finale for historiebøkene.
Rekorder i speed
Etter at nyheten om at OL i Paris skulle ha sitt eget sett medaljer, har disiplinen eksplodert. Det er et tydelig skifte og nasjoner som Indonesia har etablert seg som toppnasjon, verdensrekorder blir stadig satt for begge kjønn og forventningene til OL var store.
Storfavoritt Olga Miroslaw satte ny verdensrekord i kvalifisering på 6.06 sekunder for damer og klatret inn til historiens første OL-gull for speed. Hun og Polen har pushet sporten, sammen med Indonesia, USA og Kina de siste årene. Russland har tradisjonelt vært en rask nasjon, men av åpenbare grunner deltok ikke de i disse lekene. Kinesiske Lijuan Deng vant sølv og polske Aleksandra Lakucka bronse.
Blant herrene var det tett race, og særlig mellom USA, Kina og Indonesia. Førstnevnte satte verdensrekord under Samuel Watson sin kvalifisering. Verdensrekorden lyder på 4,75 sekunder. Til slutt var det Indonesia og Veddriq Leonardo som tok det historiske OL-gullet. Kina og Peng Wu tok sølv og Watson bronse.
Speed hadde 16 kvalifiserte klatrere til OL. De kvalifiserte på samme premisser som kombinert. Kvalifisering i OL består av to runder hvor tid avgjør rekkefølgen for klassisk knock-out á la en vanlig speed-finale - den som kommer først til toppen går videre og til slutt vinner.
Nytt kombinertformat
Formatet for kombinert består av to disipliner. Buldring og led som klatres etter hverandre. Semifinalen foregår med en disiplin per dag, med en hviledag imellom, mens finalen går med en time pause. Buldringen har fire buldre, led er én rute onsight. Det samles poeng for hvor langt man kommer på alle buldre og på ruten, som legges sammen til en totalsum. Den med høyest poeng vinner.
Ett bulder kan gi 0, 5, 10 eller 25 poeng, og det trekker 0,1 poeng for hvert forsøk. Totalt gir buldring maksimalt 100 poeng. I led gir topp 100 poeng, og ruten er delt inn i fire sekvenser som gir 1-4 poeng per flytt, hvor de ti siste flyttene gir høyest poeng per flytt med fire poeng. Første sekvens gir ett poeng, andre sekvens gir to osv.
Å komme seg til OL 2024 har for mange vært en prosess. Noen få heldige kvalifiserte seg ved første anledning med pallplass i VM 2023. Et par til i løpet av høsten 2023 ved kontinentalmesterskapene, men kun de respektive vinnerene. Resten måtte først kvalifisere seg til den olympiske uttakscupen, ofte omtalt som OQS. Topp 40 fra verdenscupen i kombinert 2023 kvalifiserte til denne, og derfra var det to konkurranser i cupen som avgjorde de siste plassene til Paris, og det ble avgjort så sent som i juni. Det vil si, for flere av de olympiske klatrerne har det vært en prosess over 17 måneder, fra april 2023 til august 2024.
Veien videre for klatresporten
Hva som skjer videre for klatring og OL er enda ikke bestemt. At vi er inkludert i programmet er fastsatt, men akkurat hvordan er det ingen som vet foreløpig. Det spekuleres i om hver disiplin endelig skal få hvert sitt sett medaljer, eller om det skal oppføres en helt ny disiplin.
Tiden vil vise hva som skjer, men at det er en spennende tid for sporten er det ingen tvil om. Paraklatring er allerede akseptert for første gang i historien for Paralympics i Los Angeles i 2028.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.