Arne Næss Hederspris

Prisen deles ut i dag. Årets mottaker er Anne Margrethe Lund.

Sist oppdatert 22. april 2012 kl 09.59
Fra venstre: Kit Fai Næss, Grethe Lund (mor til Anne Margrethe), Hedvig Lund (søster til Anne Margrethe), Leif Landsverk (juryleder) og Ole Karsten Birkeland president i NKF). Foto: Lars Ole Gudevang
Fra venstre: Kit Fai Næss, Grethe Lund (mor til Anne Margrethe), Hedvig Lund (søster til Anne Margrethe), Leif Landsverk (juryleder) og Ole Karsten Birkeland president i NKF). Foto: Lars Ole Gudevang

I dag kl. 12 vil Arne Næss Hederspris utdeles for første gang etter Arnes bortgang i 2009. Arrangementet finner sted på Hankø Fjordhotell i forbindelse med Norges klatreforbunds 20-årsjubileum.

Prisen tildeles post mortem, Anne Margrethe Lund, for hennes unike evne til å inspirere, vise oss livets muligheter og for det forbilde hun er for oss alle. Prisen består av en statuett og et diplom.

Juryen begrunner tildelingen slik: «Arne Næss Hederspris er ingen elitepris eller spesielt knyttet opp mot klatring. Juryen har hatt en rekke navn både på organisasjoner og enkeltpersoner, til dels også kjent langt utover Norges grenser, til vurdering. Juryen har besluttet å tildele prisen post mortem til Anne Margrethe Lund. Anne Margrethe fikk kreft på det ene øyet som 2-åring. I forsøk på å redde det andre øyet gjennom behandling, ble hun blind for livet. Likevel fullførte hun vanlig skolegang, studerte deretter 5 år ved Norges Musikkhøyskole, med videreutdannelse i New York. Etter dette, videreutdannet hun seg innen psykologi og ledelse ved Universitetet i Oslo og i California. Hun var særdeles aktiv som artist, komponist, seminarleder, skribent og foredragsholder.»

Lund grunnla organisasjonen Heart to hearts som jobber med å inspirere bedrifter og enkeltpersoner til å komme gjennom utfordrende faser. «Værekraft» var et viktig begrep for Lund.

Juryleder Leif Landsverk omtaler Lund slik:

– Anne Margrethe var en av de aller første som deltok i min lokale klatreklubbs kurs for personer med et handikap. Aktiviteten ga henne stor glede og inspirasjon. Alle som møtte henne følte at deres liv ble forandret. Med meg har dette skjedd kun med en annen person: Arne Næss selv. Med et utrolig vanskelig utgangspunkt, hadde Anne Margrethe en unik evne til å inspirere andre mennesker. Overalt hvor hun kom, stoppet folk opp, og lyttet.

Anne Margrethe Okkenhaug. Foto: Erling Okkenhaug
Anne Margrethe Okkenhaug. Foto: Erling Okkenhaug

Aktiv prisvinner: Anne Margrethe Lund var en aktiv kvinne; som artist, komponist, seminarleder, skribent og foredragsholder. Her fra innspillingen av platen hennes «Crushed Roses» i Sølvsuper Studio. Fotograf: Erling Okkenhaug.

Publisert 22. april 2012 kl 09.59
Sist oppdatert 22. april 2012 kl 09.59
annonse
Relaterte artikler
jente som klatrer
Sendte Draumkvedet (8c)

Sunniva Øvre-Eide i støtet

nærbilde av klatrer
Gikk nettopp sin tiende 9a

Spiser 9a-ruter som drops

kvinne og mann foran brunt stup
Dobbelportrett: Maria Davies Sandbu og Martin Mobråten

En klippe i livet

IMPONERTE: Blant Himalaya-klatrere, tradklatrere, buldrere, alpinklatrere og råsterke tenåringer finner vi også bergenseren Leo Bøe som seiler opp som den sterkeste, norske sportsklatreren i 2023. Arkivfoto: Emile Pino
Fjorårets råeste klatrere og klatreprestasjoner

De råeste norske klatrerne og klatreprestasjonene fra året som gikk

KORTHÅRA: – Egentlig er jeg en langhåra boms.. Men jeg har nettopp klipt håret, meldte Juho i forbindelse med fotoseansen utenfor Hotel Aak i Romsdal. Foto: Tore Meirik
Juho Knuuttila

Førstebestigeren

annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen