I kjølvannet av møtet mellom Klatrefestivalen, Norsk Tindeklub og Klatreforbundet, som resulterte i en handlingsplan for Hægefjell, er det nå utført mye bra arbeid med rebolting og ombolting. Her info om hva som er gjort.
Nytt: Reboltibng av standplass på ruta Reven på Hægefjell. Foto: John Liungmann
Lesetid: 6 minutter
For et par år siden gav Nissedal kommune midler til Fri Flyt AS for å gjøre positive tiltak for utviklinga av klatringa i Nissedal. I vinter så vi at vi hadde en del midler igjen, og siden det har vært et sterkt behov for å rebolte mange av de eksisterende rutene, rettet vi fokus mot disse. Undertegnede engasjerte sentrale og erfarne Hægefjellsklatrere til å håndtere arbeidet. Vi laga en prioriteringsliste for hvilke ruter som det trengs aller mest på, og her kommer en status på de rutene som har blitt rebolta. Vi synes det er veldig positivt at dugnadsånden har vært sterk, og det er bra det har blitt satt i gang en rebolting. Dette vil gagne hele klatre-Norge positivt, og vi håper at samtlige klatrere setter pris på den stykke arbeid som har blitt gjort så langt.
REVEN (6-): John Liungman og Marting Meyermann gjorde et bra stykke arbeid på Reven den 7. juni. De bytta fem standplassankere, dvs ti bolter. De satte Fixe PLX expander bolt med ring. Generelt sett var boltene mellom standplassene i bedre stand, men det kan med fordel ses på igjen om noen år. Det ble satt et nytt anker i toppen mer ute på veggen enn på hylla (se illustrasjon). Det vil gjøre en eventuell rappell bedre fordi tauet ikke kiler seg like lett fast.
TYRION (7): Nils Rune Birkeland, Mari Myrstad og Thomas Dahlslett tok seg turen den 4. juli. Flere av boltene var helt gjennomrusta. Her er arbeidet som ble gjort:
På 4. taulengde ble den ene bolten uten henger erstattet, og på standplass etter 4. taulengde ble det satt en supplerende bolt for også der å erstatte bolt uten henger. Disse to boltene uten henger ble ikke sanert, men bør kunne fjernes på en enkel måte dersom noen tar med seg en 8 mm umbrakonøkkel.
På standplass etter 5. taulengde ble det satt en ekstra standplassbolt for å supplere en Petzl longlife som fortsatt er i god stand.
På 6. taulengde (cruxet) ble det satt tre nye ledbolter med mer optimal plassering for å unngå mulige hyllefall til erstatning for de to første som stod der fra før. De gamle boltene var i svært dårlig forfatning (alvorlig rustangrep) og skremmende lette å knekke med to små hammerslag. Den øverste bolten på denne taulengden er fortsatt i god stand og ble dermed ikke erstattet. Totalt er det 4 gode bolter på denne taulengden nå, men en til to kamsikringer i flaket/risset til venstre kan også settes.
Standplassen etter cruxet ble supplert med en ekstrabolt. Den ene som var der fra før (Petzl longlife) er fortsatt i god forfatning.
På 7. taulengde ble det plassert en ekstra bolt på traversen til erstatning for den første (høye Petzl longlife-bolten) som har blitt forlenget med gamle slynger. Disse slyngene ble fjernet, men bolten fikk stå siden den fortsatt er i god forfatning og muligens kan indikere starten på en variant rett opp svaet dersom noen senere skulle føle seg kallet til å fullføre den. Den ene bolten på 8. taulengde (ca 10 meter etter standplass) ble fjernet. Den var i svært dårlig forfatning (alvorlig rustangrep) og skremmende lett å knekke med to små hammerslag. Det er lett å sette naturlige sikringer her, så denne bolten har ingen funksjon.
«Vi klarte ikke lokalisere bolt på standplass etter 1. taulengde. Denne har uansett ingen funksjon da det er lett å sette naturlige sikringer i dette området. Bolt på standplass etter 2. taulengde lot vi også stå. Dette er en svært rusten 12 mm bolt med rappellring. Vi lot den likevel stå siden det er lett å legge naturlig standplass her, samtidig som bolten i henhold til klatreføreren markerer hvor standplassen skal være. Det samme var tilfellet med bolten på standplass etter 3. taulengde. Lett å legge naturlig standplass her og bolten markerer i henhold til klatreføreren hvor standplassen skal være, dessuten er denne bolten fortsatt i god stand. Vi lot også de to boltene som står igjen etter en redningsaksjon tidlig på 9. taulengde få være i fred. Disse er fortsatt i god stand og gir en mulighet for rappell-escape ned veggen fra dette punktet i «nødstilfeller» (5 rappeller dersom man har to 60-meters tau:
1. til standplass etter 6. taulengde, 2. til standplass etter 4. taulengde, 3. ned til standplass etter 3. taulengde, 4. ned til singel bolt og 5. ned til diagonalrampen i bunnen). Dersom dette gjøres må single bolter på de to siste rappellene backes opp med naturlige sikringer da de to siste rappellene i tilfelle går på enkle bolter av eldre årgang. Bolten (Petzl longlife med fortsatt god kvalitet) rett før (eller på) standplass etter 9. taulengde lot vi stå. Den kan ha en funksjon for å styre tauet utenom den glupske sprekken med flak og blokker ved en bedre plassert standplass 2-4 meter høyere oppe. Bolten er likevel stengt tatt ikke nødvendig på grunn av gode sikringsmuligheter så lenge man holder seg unna de nevnte løse flakene/blokkene. Bolten på siste taulengde er fortsatt i grei forfatning, så denne lot vi stå. Den har både funksjon som «veiviser» i det temmelig formasjonsløse terrenget i toppen og gir optimal sikring av det korte 5’er-opptaket. »
HEROES OF TELEMARK (7): Nils Rune Birkeland, Lars Jacobsen og Thomas Dahlslett tok seg turen 2. juni.
«Utstyret på samtlige rappeller/standplasser er erstattet med nye ekspansjonsbolter med doble ringer. Av de seks gamle boltene som står igjen på ruta er to stykk i stål av 304 eller 316-kvalitet og vurderes som ok i mange år til. De resterende fire kan vurderes erstattet ved en seinere anledning, men medfører liten sikkerhetsrisiko ved bruk. Det er kun overflaterust på hengeren.
Det er tilført to ekstra bolter på den første 6’er lengden, slik at risikoen for hyllefall er eliminert. Standplassen på denne taulengden er også flyttet til en mer optimal plassering slik at den gamle standplassen fungerer som en rappellstasjon. På taulengden for cruxet er det plassert en ekstra ledbolt som muliggjør et mer direkte linjevalg. Standplassen til venstre for denne bolten (som deles med Reise zum Mond) kan dermed elimineres, og boltene der er ikke skiftet ut. Utskifting bør gjøres i forbindelse med en eventuell rebolting av Reise zum Mond. Sanering av gammelt utstyr ble gjort ved å skru av ringer/hengere og slå bolter inn i fjellet. Der boltene ikke kunne slås inn ble godset knekt med en tung hammer slik at metallet likevel ligger plant med fjellet. Noen få bolter som ikke lot seg slås helt inn kunne ikke knekkes på denne måten, og bolterestene er slått flate inn mot fjellet, men er fortsatt synlige. Disse restene kan kappes med vinkelsliper seinere.»
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.