Hvis du skal gjøre Hægefjell trippel i god stil så går du alle taulengdene etter klatremetoden, og du må løpe stien på baksiden av fjellet før du går på en ny rute. Du må også klatre alt i fri.
Nå har Lars Mjaavatn og Eivind Nordeide slått den seks år gamle rekorden, og inviterer andre til å gjøre det samme.
– Det er en veldig kul trippel challenge, men du må ha litt stamina og framdrift. Det er en trygg retur, og det er velsikra og fine ruter, sier Lars Mjaavatn.
Han og Eivind Nordeide hadde 4-5 dager fri fra barn, familie og jobb, og skulle utnytte dagene maksimalt. De klatret på Hægefjell allerede torsdag ettermiddag:
– Vi kom torsdag ettermiddag og da klatret vi Mot Sola og Hægar. Vi så at vi hadde god framdrift, og vi tenkte på den trippelen som Nils Rune Birkeland, Jan Egil Hansen og Thor Inge Hansen hadde rekord på. Vi bestemte oss for at det skulle vi gjøre dagen etter, sier Lars.
Lars forteller om at det rett og slett var veldig moro å gjøre det:
– Vi er jo 45+ begge to og har mye på den daglige agendaen til vanlig. Så derfor er det litt gøy å teste det ut og se hvordan det går. Det handler jo mye om å være effektiv og å ha gode taulagsrutiner, sier Lars.
For å gå Hægefjell trippel så må du:
Klatre Tyrion (7), Mot Sola (6) og Hægar (6+) i fri.
Ikke gå løpende, men klatremetode.
Det er lov å strekke taulengdene.
Du må gå ned stien på baksida og ikke rappellere noen av de andre rutene.
Forrige rekord på Hægefjell trippel var på 15 timer og 30 minutter av Nils Rune Birkeland, Thor Inge Hansen og Jan Egil Hansen, og den ble gjort i 2015.
Til vanlig jobber Eivind Nordeide som daglig leder i Romsdal Tindegruppe, og han jobber mye nå med å åpne den nye Moldeveggen. Lars Mjaavatn jobber som fysioterapeut i tilknytning til Bergen klatresenter.
De har begge klatret siden 1995 og sammen siden 1999 da de møttes på et legendarisk instruktørkurs i Innerdalen. Siden da har det blitt mange vegger og flotte turer i inn og utland.
Fredag 11.juni startet seint:
– Det regna faktisk litt på morgenen, så vi venta på at det skulle tørke. Vi kom ikke i gang før 13.30 den dagen fra bilen, sier Lars.
Første rute som sto på planen var Tyrion (7), og der brukte de 4 ½ time:
– Vi hadde aldri klatra Tyrion før, og det var en veldig flott rute. Vi brukte kanskje litt mer tid på å finne veien enn de andre rutene, sier Lars.

Lars Mjaavatn på standplass på Tyrion. Foto: Eivind Nordeide
– Tyrion er et litt annet kaliber enn Mot Sola og Hægar. Det er mer seriøst og komplekst med mer eksponert klatring. Men det er godt sikra, og det føltes veldig trygt å klatre der, forteller Lars.
Tyrion var en av rutene som ble reboltet i 2019, der blant annet noen av standplassene fikk en ekstra bolt slik at det ble fullverdige standplasser.
– Vi småløp ned fra fjellet og ned til innsteget på Mot Sola (6). Vi gikk den på 2 ½ time, og så løp vi ned igjen og gikk Hægar på noe av det samme, sier Lars.
Det begynte å bli litt seint da de gikk på Hægar (6+):
– Siden vi måtte begynne kl 13.30 med dette prosjektet så var det litt skumring og mørkt på de siste taulengdene på Hægar. Vi klarte akkurat å toppe ut før det ble veldig mørkt, men vi hadde kanskje gått ruta litt fortere om det ikke ble mørkt, sier Lars.
11 timer og 21 minutter seinere, altså klokken 00.40 var de tilbake ved bilen.

HÆGAR: Eivind Nordeide på 6+ (cruxlengden) på Hægar. Foto: Lars Mjaavatn
– Hvor mange taulengder gikk dere totalt?
– Vi gikk 27 taulengder etter det som sto i boka, men vi strakk de to første taulengdene på Tyrion, Mot Sola og Hægar. Vi gikk de vanskeligste taulengdene som det sto i boka, og den siste taulengden på Hægar og Mot Sola gikk vi ut tauet så langt det lot seg gjøre, sier Lars.
– Hva var racket deres?
– Vi hadde et 70 meters jokertau, standard rack med kiler og kammer + det som sto at man burde ha med ekstra i klatreføreren, sier Lars.
– Hvordan var forholda?
– Det er generelt gode forhold nå, men vi hadde litt regn på morgenen så det var eksempelvis litt klamt på Mot Sola. Det var for øvrig en del vind så det gjorde at det tørka ganske bra. I tillegg hadde vi ingen foran oss på rutene, og det gjorde at vi kunne klatre veldig effektivt, sier Lars.
– Det er nok lurt å gjøre dette når det ikke er på helg på en solfylt dag.
– Jeg regner med det ble litt hvile dagen etter?
– Hehe, vi dro faktisk til Urdviki og klatra dagen etter. Og dagen etter der klatret vi Electric Avenue på Løefjell sammen med Nils Rune Birkeland, forteller Lars.
– Vi hadde jo 4-5 dager fri, så de ble vel utnytta for å si det sånn. Vi tenker at vi kan hvile når vi kommer hjem, humrer Lars.