1Lipton (WI 7) før og etter kollapsen. Foto: Torbjörn Liljedahl

Lipt-off

Den kjente testpiecen Lipton (WI 7) på Rjukan falt ned i helgen

Tirsdag 06. februar 2018 kl.10:49

Mens to tjekkiske klatrere var på vei opp, kollapset den store hengende istappen, der cruxet er. Alt gikk heldigvis bra med klatrerne. Bildet er tatt av Torbjörn Liljedahl, med ca 15 minutters mellomrom. Han skriver på sin Facebookside:

«Climbers planning to do Lipton - for your info... top section collapsed today. A team was on it but everyone was OK. Photos from taken from Verdens Ende. Before... and after... »

Foruten å oppleve at tappen datt ned, crashet de en drone og satt fast en isøks, så det er nok ikke den beste dagen i deres klatrekarriære.

Man bør være varsom på Lipton, men det var nok ikke helt uventet at tappen falt ned, melder Liljedahl. Det var nemlig blitt mye kaldere.
– Temperaturen falt mye natten før – sikkert 7-8 grader. En av klatrerne hadde klatret den 4 dager før, og tenkte nok at siden den var trygg da, så er den sikkert trygg nå.

Is trekker seg sammen når den blir kaldere, noe som ofte medfører både krakileringer og brudd. Man bør være veldig varsom med isklatring når temperaturen endrer seg mye.

Gikk du glipp av?

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Vårens perle

Vårens perle

Øvre sydstup på Kolsås er klatrebar hele vinteren, og er det en bulder du bør gå når solen står inn og fjellet fremdeles er kjølig, så er det Norges første buldreklassiker.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.