Jim «The Bird» Bridwell (1944-2018)

Her er litt om mannen som var med å revolusjonere klatresporten gjennom mange tiår.

Mandag 19. februar 2018 kl.11:59

Fjellklatrer, pioneer, eventyrer, fugle-entusiast, mote-rådgiver og klatreguru. Hva kaller man egentlig en mann som har gjort så utrolig mye gjennom et langt liv?

Jim Bridwell, som også gikk under navnet «The Bird» var uten tvil en karakter. Det er ikke mange som kan skryte av å ha førstebesteget langt over 100 klatreruter, pushet grenser innenfor friklatring og storveggsklatring – i tillegg til å ha gjort psykedeliske tights og batikk-skjorter til klatremote. Det kunne Jim Bridwell.

Konen hans har fortalt at han først begynte å klatre fordi han var så fascinert av fuglene og ville klatre opp for å sjekke ut deres habitat – derav kallenavnet «The Bird».

For de som har sett filmen Valley Uprising er han den smale, muskuløse, rebelske fyren, med lang hår, tights og pannebånd. Han som har en slags lærer-rolle ovenfor de andre klatrerne som har slått deg ned i det de kaller Camp 4.

Bridwell var med i en gruppe klatrere i Yosemite som fikk mye medieoppmerksomhet på tidlig 70-tallet, kalt «Stonemasters». Denne gjengen flyttet inn i skogen i Yosemite, der de brukte dagene på å ta klatringen dit den aldri hadde vært før.

Blant annet klatret Bridwell, sammen med John Long og Bill Westbay, The Nose på El Capitan, på kun én dag i 1975. For å virkelig få frem hvor revolusjonerende dette var, kan man sammenligne med den tidligere bestigningen av samme rute fra 60-tallet da et team brukte syv dager. Dette er kun en av hans mange veldig imponerende bestigninger.

Når Stonemasters begynte og få oppmerksomhet i media, tok Bridwell rollen som moteansvarlig i gruppa. 

– When we were doing special routes, Bridwell actually would dress us. It was for pictures, photo ops, that kind of stuff, to make us stand out, to look as rebellious as possible.

Harbarka: Jim Bridwell er mannen til venstrei bildet. Foto: Skjermdump fra filmen Valley Uprising

Å være førstemann til mye, krever oppfinnsomhet og innovasjon. Utstyret man brukte i klatring på 60- og 70-tallet, var kort sagt begrenset. Bridwell fant ved behov opp mye nytt utstyr – noe er fortsatt i bruk, men ikke alt. Mest kjent er de første utgavene av kobberhoder (copperheads) og fuglenebb (birdbeeks).

Til å ha levd et liv fylt med mange vågale risikovurderinger var dødsfallet til Bridwell til manges overraskelse ikke knyttet til klatringen. Bridwell døde av leversvikt som et resultat av å ha fått Hepatitt C da han tok en tatovering på 80-tallet.

Som en avslutning legger jeg ved et litt kult sitat fra Bridwell:

«A sense of uncertainty that is potentially fatal is what makes climbing an adventure. Anything less is just working out.»

Gikk du glipp av?

  Se Kilians egen film

  Se Kilians egen film

  En av verdens beste ultraløpere, Kilian Jornet har kjørt ned Fivaruta på ski. Her er hans opptak.

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  I 2017 ble det bygget en helt ny speedklatrevegg på Sørmarka Arena i Stavanger. Den 11 meter høye veggen ble blant annet brukt under NM i speedklatring i 2017.

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.