«Det er nær sagt umulig å kunne gjøre vurderinger av fjellets stabilitet og kunne forutse nøyaktig når det vil falle ut. Hvorfor dette skjedde akkurat på det tidspunktet når klatrerene var på ruten vet vi ikke, men vi kan si med stor sikkerhet at steinraset ikke ble utløst av klatrerne. Klatrerne ser i denne situasjonen dessverre ut til å ha vært på feil sted til feil tid uten å ha hatt noen reell mulighet til å vite at det var ustabile steinmasser som var i ferd med å rase ut rett over innsteget.»

Det skriver Norges Klatreforbund (NKF) i sin rapport etter ulykken hvor en 44 år gammel nordmann omkom. Rapporten er skrevet av Odd Magne Øgreid.

ulykke isklatring telemark rjukan juvsøyøla
STEINRAS: 80 kubikkmeter stein raste ut fra dette området. Foto: Thomas Horgen

Store redningsmannskaper var i aksjon da ulykken skjedde 28. mars, men det gikk hele fem dager før den omkomne ble funnet. Ifølge ulykkesrapporten døde han momentant da skredmassene traff.

Forholdene skal ha vært fine ulykkesdagen, men noen minusgrader, klart vær, og skredfaregrad 1 – liten skredfare. De to klatrerne beskrives som svært erfarne, og ulykken skjedde da de skulle sjekke ut Juvsøyla etter dagens første tur, med tanke på bestigning dagen etter.

Klatreforbundets rapport forteller for øvrig om iherdig og desperat innsats fra klatreren som overlevde, og var først i tauet da ulykken skjedde.

Les hele rapporten fra NKF her!