Den gamle ringreven Pål Aarø-Stillesby flirer lakonisk da vi spør hvordan det går med sesongstarten i hovedstaden.
– Akkurat nå snør det her, sier han, før han legger til.:
– Men jeg vet det er folk som har vært ute. I begynnelsen av mars var det for eksempel noe besøk på Nedre Sydstup på Kolsås.
Men så kom altså snøen og begravde det som har vært av muligheter til å tauklatre på stein. Det vil si, ikke for alle.
For det finnes et sted der det går an å holde på, om man bare er veldig sterk og villig til å lide litt for lidenskapen.
Seinere enn vanlig
På Stive Dempere-hylla, eller bare Hylla, på Damtjern, ligger en fin liten samling med Oslo-klassikere som kanskje ikke er noe førstevalg for gjennomsnittsklatreren: Stive Dempere (kjent som Norges første 8+, men ifølge The Crag 9-), Vestlandsfanden (9), Draumkvedet (9), Maraton (9), Latvia (9/9+).
En representant for mindretallet som går slike ruter er Joakim Louis Sæther. Han forteller at han i likhet med mange andre hovedstadsklatrere kom seint i gang med årets sesong.
– Tidligere har jeg fått klatra hele vinteren, men i år fikk jeg ikke starta før for en måneds tid siden. Det fine med Hylla er at om sola får stå og bake så funker det selv om det er kaldt.
Joakim Louis Sæther på Vai Mandar (8c). Foto: Kyrre Buxrud
Han forteller at han faktisk har vært der og klatra i 14 minusgrader.
– Da er trikset å ta med deg votter opp i ruta. Så gjør du noen flytt, varmer hendene i vottene mens du henger i selen, og så går du på og tar noen flytt til. Det er jo en grei måte å få øve inn bevegelsene til det blir bra nok vær til å prøve hele ruta i strekk, sier Sæther, som har gått de hardeste rutene på Demperhylla, blant annet Vai Mandar (8c), som han har førstebestigning på.
To som står igjen er Vestlandsfanden (8b) og Latvia (8b+)
– Jeg tryna på toppen på Latvia for noen år siden. Det var også tidlig på året og kaldt, og jeg hadde ingen følelse i fingrene.
På våren og høsten er det større sannsynlighet for steinsprang på klatrefelt, og generelt i fjellet. Det er viktig å være påpasselig og ikke minst ta dine forholdsregler før du drar ut på cragget eller på din neste fjellklatretur.
Finnes alternativer
På Hylla ligger også noen enklere ruter som Troglodyte (7+/8-) Røya (7+) og Rå makt (8-).
– Under pandemien begynte ganske mange å dra på Hylla for å klatre. Spesielt under lockdown nummer to var vi en god gjeng om vinteren, for det var mange som hadde god tid på dagtid. Dessuten var det en veldig fin vintersesong, sier Sæther
Han opplyser at det er flere steder det går an å starte steinsesongen tidlig i Oslo, og trekker som eksempel frem Hellerud når sola dukker opp utpå dagen.
– Men det absolutte goto-cragget tidlig på året her i Oslo er Demperhylla, altså. De gode forholdene kommer for det første av at det står i sola, for det andre at det er lite riss der vannet kan sige gjennom, og for det tredje at det er åpent og kommer et bra drag av luft som gjør at det tørker fort, sier han.
VÅR I OSLO: Vardåsen er fint hvis du vil spisse sva- og tradformen på våren. Foto: Tore Meirik
Vardåsen i Asker. Foto: Tore Meirik
Varierende vær
Tidligere nevnte Pål Aarø-Stillesby tror at selv om det snør nå så trenger det ikke bety at det må så veldig lang tid før sesongen sparkes i gang for fullt også på andre felt i Oslo / Drammensområdet.
– De fleste craggene ligger utenfor de tetteste skogene så mye tørker ganske fort. Mange av feltene er enten øst- eller vestvendt så det handler om å følge med sola og stikke på rett crag til rett tid, sier Stillesby.
Han peker på at været kan variere litt mellom Oslo og Drammen, og at sjansen for oppholdsvær øker utover Drammensfjorden.
– Været kommer ofte inn vestfra og da kan felt som Hyggen og Lahell slippe unna og ha bedre forhold enn eksempelvis Damtjern. Men du må være litt nerd og følge godt med på værradaren om du finne disse nyansene, smiler Stillesby.
Bruk vanntette sko og gamasjer for bløt anmarsj eller snøvassing.
Putt klatreskoene under jakka mens du sikrer for å ha lune sko for å unngå å miste følelsen i tærne.
Ta med en presenning du kan legge tau og utstyr på hvis våt stand.
Utfør måketjeneste; hvis du ønsker å unngå sig på ruta du jobber med bør du ta turen opp på toppen av klippen og måke vekk snø.
Bruk hjelm, spesielt som sikrer. Vær obs på fallende istapper fra toppen av klippen eller løse tak på grunn av issprenging.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.