Gylne priser på Vestlandet

«Den gylne børste» – en ærespris for eksepsjonell innovasjon innen klatresporten – ble delt ut på Bratte Rogalands Venners årsfest nylig. I tillegg ble Dale-integralen behørig markert.

Sist oppdatert 24. november 2015 kl 11.33
Belønnet: Priser til Jarle Riisa og Tore Årtun for å ha gått rundt 500 førstebestigninger rundt Stavanger. Imponerende. Foto: Jon Egil Auestad
Belønnet: Priser til Jarle Riisa og Tore Årtun for å ha gått rundt 500 førstebestigninger rundt Stavanger. Imponerende. Foto: Jon Egil Auestad

Stemningen gikk i taket da Jarle Risa og Tore Årthun fikk den høyst fortjente æresprisen på bakgrunn av lang og tro tjeneste som utviklere av buldrelinjer og buldrefelt i Rogaland. Premien, en forgylt stålbørste, ble delt ut til de to intetanende kameratene av en annen sterking fra Rogaland, Jon Egil Auestad.

dalepris
dalepris

Sistnevnte hadde like før, på samme årsfest, fått premie for «Dale-integralen», det vil si førstemann i historien til å klatre samtlige 135 ruter på det klassiske klatrefeltet Dale utenfor Sandnes. Auestad fikk en stein plukket fra innsteget til Valhallaveggen på Dale, samt en flaske champagne.

Les også: Spanias buldreperle Albarracin

Stolte tradisjoner
Men kveldens to store hedersgjester var utvilsomt Jarle og Tore. I talen framhevet Jon Egil Rogalands stolte tradisjoner for utvikling av tidsriktig klatring som holder god internasjonal stand. Eksempler er Dale, Jøssingfjord, Sirekrok (assosiert inn i Rogaland), Dirdalsveggen og ikke minst Kjerag. Etter millenniumskiftet har dog den mest markante utviklingen med internasjonalt tilsnitt vært på buldrefronten. 

- Helt i spissen for dette nybrottsarbeidet har vi Sandnesbuene Jarle og Tore. Gjennom 15 år har begge vist en vanvittig drive til å finne nye områder og urørte steiner, for så å sette sitt preg på disse med å klatre opp de vanskeligste og råeste linjene. Onde tunger vil nok kanskje mene de er sykelig opptatt. I BRV vet vi derimot bedre. Guttene er bare sinnssykt sterke, dedikerte og gira – og BRV setter umåtelig stor pris på at det er noen som har tid, motivasjon og krefter til å dra lasset, heve nivået og pushe grensene, sa Auestad.

50.000 på et halvår
I Rogaland er det registrert rundt godt over 2000 buldreproblemer som i all hovedsak ligger innenfor en radius på en times kjøring fra Sandnes, noe som anses som akseptabel reisetid innenfor de fleste klatrekretser. Som en kuriositet kan det nevnes at Tore har vært med å utvikle buldringen i Rogaland mens han fortsatt studerte i Bergen. I mangel av teleporter medførte dette en del tid bak rattet. Våren han gikk sin første 8A+, førstebestigning av Whore of Babylon på Malmheim aka Stavtjørn, så var Bergen – Stavtjørn – Bergen vanlig helgetur. De månedene rullet bilen til Tore 50.000 kilometer i jakten på stein og sending.

Jon Egil Auestad hadde gjort grundig research for å kunne dele ut prisen. Han fant at Jarle og Tore til sammen har loggført nærmere 500 førstebestigninger på buldreinfo.com, noe som er nesten en fjerdedel av alle bulderne som er registrert. Med sin forkjærlighet for leteprosessen og etablering av harde og stolte linjer, overlater de utviklingen av de lettere linjene til ryddecrewet som støvsuger i ettertid.

- Bidragene deres ruver, dette er ikke main stream utvikling men mer av typen cutting edge, i alle fall i Rogaland. Snittgraden for buldrene ligger nok tett opp mot rundt 7B+/7C. Ser en bare på buldre fra 8A og oppover har de begge etablert mellom 20 og 30 stykker hver, framhevet Auestad.

For å sette dette perspektiv for de som ikke buldrer så mye: Ruten «Når villdyret våkner» er Rogalands første 9-er (nå riktignok nedgradert til 9-/9, men likevel). Denne ruten starter med et relativt lett sva etterfulgt av «no hands»-hvil i et dieder. Her kan en parkere til en er helt fresh. Deretter gjenstår cruxsekvensen på cirka 10-12 flytt før ankeret er klippet. I buldregrad er denne delen av ruta i 7B+ sjiktet. Cruxsekvensen på «Fryktelig i tvil», Norges første 9+, antas også å være rundt samme vanskelighetsgrad. De har begge altså snittet buldreførstebestigninger i denne vanskelighetsgrad over 200 ganger, rett og slett et imponerende antall. 

«Grævla» imponerende
Etter det BRVs priskomite forstår, er svært få om i hele tatt noen i nærheten av å førstebestige et slikt antall med harde buldre i Norge. Prestasjonene og innsatsen til Jarle og Tore er så imponerende at det ikke bare er grævla imponerende i Rogaland, dette rager høyt nasjonalt.

Klatrere i Rogaland kan nok også gå fremtiden lyst i møte – det er ingen indikasjoner på at denne prisen blir annet enn et komma å regne, slik at nye urørte, stolte og harde linjer vil bli besteget også i årene som kommer.  Det er ingen stagnasjon å spore hos noen av dem, selv etter å ha blitt fedre.

Til alle andre: Det er tid for å lete, pusse og sende både mer og hardere. Getcha!

Les også: Buldring blant elefanter og templer i Hampi

stavangerpris1
stavangerpris1

Grunnarbeid: Mekking av landing under Skambankt (7C+) i Oltedal. Foto: Jon Egil Auestad

stavangerpris2
stavangerpris2

Landing ferdig mekket: Jarle Risa sender Solsiden (7C) på Eiane. Foto: Øyvind Salvesen

Publisert 24. november 2015 kl 11.33
Sist oppdatert 24. november 2015 kl 11.33
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen