– Han sa; Vi har kommet over to kropper. De lå tett inntil hverandre, med blå og røde North Face-sekker og gule Koflach-sko. Dette er utstyr som vi bruke på den tiden. De var også mer eller mindre de eneste klatrerne som var i dette området.


Det sier Conrad Anker, til Outside Magazine.
 Han referer til beskrivelse av de to klatrerne som var blitt funnet delvis fastfryst i en isbre i Himalaya. Anker har ikke selv sett funnene som er blitt gjort, men kjente godt til utstyret de to hadde, og har konkludert med at det må være Alex Lowe (40) og David Brigdes (29) som er funnet - 16 år etter de ble tatt av et massivt skred.

Annonse

LES OGSÅ: Etter skjelvet

Alex Lowe

Alex_Lowe

Var en av de aller ypperste alpinklatrerne av sine tid. Førstebestgninger: Rakekniven, Antarctica, 1997 og Great Sail Peak, Baffin Island, 1998
Klatret blant annet: Matterhorn, K2 i 1986) (forsøk), Mount Everest to ganger, Gasherbrum IV, Pakistan i 1992, Aconcagua, Argentina i 1993 og 1994, Annapurna, Nepal i 1996.
Reddet flere klatrere ned fra Mount McKinley i Alaska i 1995, samme år som seks klatrere døde på fjellet.
I 2005 fikk Alex Lowe oppkalt en fjelltopp etter seg: Alex Lowe Peak (3057 moh.) i den amerikanske delstaten Montana.

Conrad Anker var Alex Lowes beste venn – og var selv med i klatregruppen sammen med Lowe og kameramannen David Bridges - da de ble overrasket av et massivt snøskred. Året var 1999 og sammen skulle de bestige den 14. høyeste fjelltoppen i verden, Shishapangma (8013 moh.) i Tibet. Målet var å bli de første amerikanerne som stod på ski ned fra toppen av en 8000-meters topp.

Skredet tok som kjent med seg Lowe og Bridges, og det skulle ta 16 år før de ble funnet igjen. 


Ifølge Outside Magazine løp Anker til venstre da skredet kom, mens Lowe og Bridges løp nedover og mot høyre. Dette skulle bli et sjebnesvangert valg.

Conrad Anker ble selv hardt skadd i skredet. Han ble delvis begravd, knakk ett ribbein og fikk et alvorlig traume mot hodet. 
Sammen med klatregruppa brukte han to dager på å lette etter Lowe og Brigdes - uten å se et eneste tegn til dem.

Alex Lowe ble regnet for å være blant verdens beste alpinklatrere av sin generasjon.

Redaktør Dag Hagen minnes selv Alex Lowe som en klatrer av ypperste klasse:


– Alex Lowe var en av de aller beste alpinklatrerne for sin tid, og en av dem vi hørte aller mest om på 90-tallet.