Forsker på motivasjon i klatreveggen

Mirna Mandić er student på NTNU og nå trenger hun din hjelp

Sist oppdatert 24. mars 2015 kl 14.29
Buldring på Vingsand i Trøndelag. Foto: Eddie Fowke
Buldring på Vingsand i Trøndelag. Foto: Eddie Fowke

Hva driver oss klatrere i veggen? Hva er våre motiver? Det er det angivelig ikke forsket noe på – selv om tilsvarende undersøkelser er gjort i andre idretter. Mirna Mandić har dette som studieprosjekt og håper mange av Klatrings lesere kan gi svar på sine motiver.
– Forskningsprosjektet er et unikt prosjekt fordi vi har lite kunnskap om motivasjon i klatring og andre livsstilsidretter. Samtidig vet man at klatring og andre livsstilsidretter har enkelte kjennetegn som er særegne og spesielle sammenliknet med tradisjonell organisert idrett. For å kunne skape kunnskap om dette temaet er det sentralt å få frem klatreres meninger og erfaringer om egen motivasjon og motiver for å drive med klatring.

Mandić er bachelorstudent i samfunns- og idrettsvitenskap ved NTNU.
– Dette semesteret jobber jeg med bacheloroppgaven min og skal skrive om dette temaet. Det finnes mange artikler om motivasjon i idrett og fysisk aktivitet, men jeg har ikke funnet noen om indre og ytre motivasjon i klatring. Selv driver jeg med klatring, og jeg vet personlig at det er andre motiver som driver meg til å klatre, enn motiver da jeg for eksempel skal en tur på treningsstudio. Det er spennende å se hvilke tanker og følelser som driver andre klatrere i Norge til å holde på med idretten.

Hun tror selv at klatring styres mer av indre motiver enn ytre. Men hvorfor er det slik? For å finne ut av det, og få et mest mulig troverdig resultat, der hun kanskje kan si at det gjelder for de fleste klatrere i norge, og ikke kun et fåtall, er det nødvendig at så mange som mulig svarer på undersøkelsen.
– Jeg ønsker at alle klatrere som kommer over denne undersøkelsen skal ta seg to minutter av dagen sin til å svare på den, dele den, snakke om den, tenke på den, ja hva som helst så lenge totalen på antall resultater øker.

Undersøkelsen er åpen til etter påskeferien.
– Må begynne å analysere tallene, så lenger enn det kan jeg ikke la undersøkelsen ligge ute!

Så folkens, fint om så mange som mulig kan hjelpe Mirna med å samle inn data. Her er link til undersøkelsen. 

https://survey.svt.ntnu.no/TakeSurvey.aspx?SurveyID=86K38nmM

Publisert 24. mars 2015 kl 14.29
Sist oppdatert 24. mars 2015 kl 14.29
annonse
Relaterte artikler
jente som klatrer
Sendte Draumkvedet (8c)

Sunniva Øvre-Eide i støtet

nærbilde av klatrer
Gikk nettopp sin tiende 9a

Spiser 9a-ruter som drops

kvinne og mann foran brunt stup
Dobbelportrett: Maria Davies Sandbu og Martin Mobråten

En klippe i livet

IMPONERTE: Blant Himalaya-klatrere, tradklatrere, buldrere, alpinklatrere og råsterke tenåringer finner vi også bergenseren Leo Bøe som seiler opp som den sterkeste, norske sportsklatreren i 2023. Arkivfoto: Emile Pino
Fjorårets råeste klatrere og klatreprestasjoner

De råeste norske klatrerne og klatreprestasjonene fra året som gikk

KORTHÅRA: – Egentlig er jeg en langhåra boms.. Men jeg har nettopp klipt håret, meldte Juho i forbindelse med fotoseansen utenfor Hotel Aak i Romsdal. Foto: Tore Meirik
Juho Knuuttila

Førstebestigeren

annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen