Hans Christian Doseth (født 10. desember 1958 i Åndalsnes, død 6. august 1984 i Pakistan) vokste opp på Åndalsnes i Romsdalen. Han gikk den harde skolen med tinder og fjell, og med hans talent og pasjon for klatring ble han en av de aller fremste klatrerne i verden på tidlig -80 tall.

Doseth gjorde mange legendariske førstebestigninger, særlig i Romsdalen med flere bestigninger av ruter i Trollveggen, både sommer og vinter. Doseth var den første som klatret en rute i Trollveggen fullstendig i fri (Rimmon-ruta i 1979, med Ragnhild Amundsen), og han gjorde første vinterbestigning av Svenskeruta i 1980 (med Håvard Nesheim og Kjetil Svanemyr). Samme år gikk han også denne ruta i fri for første gang (med Steve Bancroft og Choe Brooks), en bragd som ble dokumentert av et filmteam fra BBC hengende i veggen. Men spesielt hans førstebestigning av Trollkjerringruta merker seg ut, der han først gjorde en teknisk vinterbestigning av den 950 meter lange ruta (1982, med Choe Brooks, Sjur og Håvard Nesheim), og sommeren etter ledet samtlige taulengder i fri. Trollkjerringruta er gradert 7, men er likevel så krevende at det skulle gå 12 år før den ble repetert av et annet taulag. Trollkjerringruta er en seriøs storveggsrute som byr på vedvarende vanskelig klatring gjennom tildels løst og tynt sikret fjell, og ruta har den dag i dag bare to eller tre repetisjoner.

Annonse
doseth i aksjon
H. C. Doseth jobber bevegelser

Bilde: Doseth i veggen. Foto Ragnhild Amundsens arkiv

 

Doseth gjorde seg også bemerket som den fremste sportsklatreren i Norden, og etablerte mange klipperuter i øverste del av graderingsskalaen. I 1981 etablerte han den første klipperute av grad 8-, og året etter den første rene grad 8 i Norge. Han etablerte også mange vanskelige ruter i Bohuslän i Sverige på denne tiden – ruter som er kjent for å være harde for graden, og som representerer en utfordring selv for de beste klatrerne på dagens nivå.

En fingerskade fikk Doseth til å ta en pause fra sportsklatringen, for igjen å konsentrere seg om storveggsklatring. Han repeterte som første skandinav de tekniske rutene «The Shield» og «North American Wall» på El Capitan i Yosemite i California. I 1983 etablerte han en ny rute på fjellet Thalay Sagar i indisk Himalaya, via nordøstpilaren (med Frode Guldal, Håvard Nesheim og to polske klatrere). På dette tidspunktet var Doseth en sentral del av planene for den første norske bestigning av Mount Everest (1985). Men før denne turen ville han forsøke seg på det ubestegete «verdens høyeste vertikale stup»: den enorme østveggen på Great Trango Tower i Karakoram, Pakistan.

I løpet av juli og august 1984 fullførte Doseth, sammen med klatrepartnerne Finn Dæhli, Stein P. Aasheim og Dag Kolsrud «Norskeruta», eller «Norskepilaren», en estetisk vakker og teknisk svært krevende linje opp den 1500 meter høye veggen. Denne bestigningen har blitt stående som en av Himalaya-klatringens største bedrifter og den til da vanskeligste tekniske veggklatringen utført i Himalaya. Noen hundre meter under toppen måtte Aasheim og Kolsrud returnere på grunn av matmangel. Doseth og Dæhli fortsatte til topps, men forsvant etterpå under returen ned veggen, trolig tatt av stein- eller snøras.

Kilde: Wikipedia.

Les mer om svenske Anders Lundahls møte med Doseth her.