Catherine Destivelle får æres-gulløksa

Juryen i Piolet d'or har utnevnt Catherine Destivelle til årets ærespris. Seremonien for øvrig går av stabelen i Polen i september.

Sist oppdatert 29. juli 2020 kl 14.58
Catherine Destivelle ble nylig 60 år og hylles nå for sine bragder som klatrer.
Catherine Destivelle ble nylig 60 år og hylles nå for sine bragder som klatrer.

Med dette blir den franske klatredronningen første kvinne til å motta prisen, som deles ut for tolvte gang denne høsten.

Æresprisen, som kalles Piolet d’Or Carrière, er en anerkjennelse for en klatrers bragder over spennet av karrierren. Dette i motsetning til hovedprisen Piolet d’Or, som deles ut for enkeltprestasjoner.

Tidligere vinnere av prisen er blant annet Reinhold Messner, Krzysztof Wielicki og Walter Bonatti. Piolet d'Or-prisen har blitt delt ut av det franske klatrebladet Montagnes og klatreklubben GHM siden 1992, og æresprisen siden 2009.

Her kan du lese juryens begrunnelse på engelsk og en saftigere klatrebiogreafi.

Catherine Destivelle er født i fransk Tunis og har bygget sin klatrekarrierre på buldring i Fountainebleu og i klatrekonkurranser på 70- og 80-tallet.

Etter å ha blitt fulltids profesjonell klatrer i 1985, brøt Destivelle gjennom på 90-tallet som en moderne alpinist, med en rekke bragder på samvittigheten. Dette inkluderer både storveggsklatring og storheter som Trango Tower, men også vanvittige frisoloeringer.

Desteville skapte særlig oppmerksomhet med sin onsight solo vinterbestigning av nordsiden av Eiger i Sveits. Hun har også soloert Bonatti-pillaren på Aiguille de Dru og Devils Tower i Utah, blant svært mange andre bragder.  

For deg som ser klatrevideoer fra gammelt av, kan det være verdt å ta en titt på den nervepirrende frisoloeringen hennes i Bandiagara i Mali i 1987:

Publisert 29. juli 2020 kl 14.58
Sist oppdatert 29. juli 2020 kl 14.58
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen