Nå er isklatresesongen i gang i nord

Øya Rolla utenfor Harstad ga en fin start på den alpine klatresesongen i nord. Her er flere tips til god isklatring i området rundt byen i Troms.

Sist oppdatert 6. november 2019 kl 09.34
ROLLA: Klassikerne utenfor Harstad ga klatresesongen en fin start. Foto: Odd Magne Fagerland
ROLLA: Klassikerne utenfor Harstad ga klatresesongen en fin start. Foto: Odd Magne Fagerland

Litt over et halvt år siden vi klatret is sammen i Spansdalen på Henrikas Dotter. Oktober denne høsten var en relativ kald måned med lite sne i Harstadområdet så forholdene lå til rette for å sjekke ut om ”Tjelden”  på vestsiden av øya Rolla kunne gi oss litt is å sette økser og jern i.

Klassikeren er en relativt slak elv som bygger mye is i løpet av sesongen. Da kan man velge mange flere linjer opp og være mange på en gang siden den er bred.

Isen er ca 250 meter lang der de to første taulengdene er på ca WI3 og resten er WI2. Vi brukte 70 meter tau og det ble tre taulengder og enkel løpende på slutten. Ruta starter på ca 600 moh og topper enkelt ut på ca 800 moh. Returen kan enten tas til fots langs bratt sti ned fra Brustindvatnet eller så har man med ski og kjører ned østsiden av Lasselitinden (896 moh). Vi kunne ikke vært mer heldig siden det var nok is til å få inn gule og blå isskruer der det var behov.  På toppen så vi sola som lagde den beste forestilling med sine fineste farger i flere timer før den gikk ned, nydelig.

I GANG: Isklatresesongen er i gang. Her på vei opp Tjelden på Rolla. Foto: Odd Magne Fagerland
I GANG: Isklatresesongen er i gang. Her på vei opp Tjelden på Rolla. Foto: Odd Magne Fagerland

Sjelden har vi klatret så tidlig på sesongen i Harstad, som regel kjører vi to timer med bil til Sverige på denne tiden, nå var det bare å ta ferga over til Rolla. Turen anbefales som oppvarming på sesongen for erfarne som ivrer etter å komme i gang med sesongen eller  litt erfarne isklatrere som gjennom en sesong har et mål om en lengre rute med spektakulær utsikt. Dette er også en av de få islinjene som uti sesongen får sol på dagen uten at den smelter fort. Vi brukte 5 timer fra parkeringsplass til vi var nede igjen.

Isklatremuligheter med kort avstand fra Harstad er mange og varierte. Det er bratt flott foss ved Tjeldsundbrua på 25 meter som er flott å topptaue kveldstid på hverdager, lang utfordrende rute i Kasfjord, bratt 100 meter foss i Austerfjorden, flere enkle ruter i Fiskefjorden, lengre ruter i Grovfjord, og Gratangen.  Så er det Spansdalen som er selve ismekkaet ca 1,5 time fra Harstad med Henrikafossen som en av de store klassikerne. De lengste rutene i Nord Norge finner man i Sørdalen ved Bardujord, ca to timer kjøring fra Harstad der blant annet Skredbekken på 700 meter for mange er mannsdomsprøven.

Christian Dramsdahl utgir i samarbeid med Fri Flyt denne vinteren isklatrefører og toppturbok for Harstadområdet. Det skal for øvrig arrangeres Arctiv Ice Festival 1. – 8. Mars 2020 av Petzl i området. Følg med på Facebook.

Se flere bilder her:

Publisert 30. oktober 2019 kl 14.16
Sist oppdatert 6. november 2019 kl 09.34
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen