Hydalsfossen inne i Hydalen er en litt skjult klassiker der isen ofte holder seg blå langt in i april måned. Ikke uvanlig å cragge sport nedi Gol den ene dagen på solvarme klipper, for å så klatre flott nordvendt is inne i Hydalen den neste.

Førstebestigningen var så sent som i 2002 av Petter Støle og Leslie Ayres. Grunnen er muligens at fossen ligger litt utilgjenglig til hvis man sammenligner med noen av de andre fossene i Hemsedal, med en drøy times anmarsj på ski fra parkeringen oppe ved Vavatn i bunnen av fjellet Harahorn. Hydalsfossen får ufortjent få besøk til tross for at dette er en av de flotteste fossene i bygda. For å komme seg til fossen lønner det seg å gå inn på toppen og så fire seg nedover de tre taulengdene. Da unngår man en lengre anmarsj og skredfaren som ofte er til stede i bratta under fossen. Vanskelighetsgraden er WI4, og her er det bare å velge seg en linja opp den brede fossen.

Annonse

Hydalen er ellers en meget flott dal omkranset med bratte vegger. Når veien blir brøytet går det å kjøre helt ned i dalen, og her har det de siste årene vært en del klatreaktivitet, lokale klatrerne har gått noen flotte alpine klatreruter på begge sider av dalen og potensialet her er stort. I tillegg har dalen noen meget bratte skirenner for de som føler seg komfortable med slikt. Hydalen er en dal det er verdt å besøke enten det er for klatring eller bare for å fiske ørret eller padle i de flotte fjellvatna. Det er bom for å komme seg opp så husk kort/penger. Mer detaljert info finns i guideboken Hemsedal Ice som selges i utvalgte sportsbutikker og på ffshop.no.

Hydalsfossen

  • Beliggenhet: Hydalen i Hemsedal
  • Anmarsj: ca 1 time på ski fra Parkering ved Vavatn/Harahorn
  • Lengde og grad: WI4+, 140 meter
  • Retur: Lønner seg å rapellere ned fossen for å klatre seg hjem igjen.
  • Førstebestigere: Petter Støle og Leslie Ayres i 2002
  • Fører: Hemsedal Ice, kjøpes på ffshop.no og i utvalgte sportsbutikker