Verdenscupen i Chamonix

Tina Johnsen Hafsaas er vår mest rutinerte konkurranseklatrer, og har gjort det skarpt i Chamonix tidligere. Denne gangen møtte hun større motstand enn hun forventet. Her er rapport om alle våre fire omreisende deltagere.

Sist oppdatert 14. juli 2021 kl 12.04
verdenscup chamonix tina hafsaas klatring
Utsikt: Sunniva Øvre-Eide høyt på første kvalifiseringsrute. Foto: Tina Hafsaas

Tredje verdenscup av sommerens turné gikk i Chamonix, Frankrike. Den norske troppen vokste med en utøver og Leo Bøe deltok i sin første verdenscup på lang tid. De unge jentene koste seg i veggen og jeg selv måtte bryte halvveis gjennom kvalifiseringen.

Chamonix er manges favorittarena, meg selv inkludert. Jeg har gode minner herfra, og håpet at det skulle løsne litt denne runden, men det gjorde det ikke. Faktisk ble det min første konkurranse jeg måtte bryte, og det på grunn av sykdom. Etter en uke uten å være kapabel til å trene forventet jeg ikke å kunne stille til start, men ettersom rutene var lettere og mer vandrende enn de ofte er bestemte jeg meg for at det var verdt et forsøk. Jeg kom så langt jeg kunne uten å måtte ta i, men kroppen var naturligvis ikke med når den måtte. Jeg hadde håpet adrenalinet skulle gjøre sitt inntog og mirakuløst gi slipp på sykdom, men da behovet for å sove ble for stort måtte jeg kaste inn håndkle.

Edel Lemvik verdenscup Chamonix
Edel Lemvik fokusert på første kvalifiseringsrute i Chamonix. Foto: Caroline Hervengt

De to unge jentene, Edel Lemvik og Sunniva Øvre-Eide koste seg på rutene som bar et større preg av pump enn styrke. Sunniva kom høyt på vår første rute og det var tydelig at hun hadde det fint i veggen. Da hun kom ned var gliset på plass og hun sa det var så deilig å kunne kjempe. Hun fikk score 43+, som tilsvarer hele veien opp gjennom det bratte partiet og inn i overgangen til topplata. På rute to rotet hun seg bort i en beta som spyttet henne av litt tidlig.

Edel kjempet på begge rutene og klatret til hun pumpet ut, og var fornøyd med det. Selv uttalte hun at hun hadde mer klatreglede denne runden enn hun hadde på de to tidligere verdenscupene, og av erfaring kan jeg spe på med at det kan ta litt tid å bli komfortabel og klare å fokusere på sin egen klatring i denne settingen.

leo bøe chamonix  verdenscup
Leo Bøe på sin andre kvalifiseringsrunde. Foto: Caroline Hervengt

Leo Bøe er tilbake på den internasjonale arenaen etter noen år avbrekk.
– Jeg er veldig glad for at jeg deltar på en verdenscup igjen. Jeg har savnet å konkurrere blant de beste, for da gir jeg alltid så mye mer, forteller han.

Leo har ikke konkurrert internasjonalt siden 2017 og i helgen var det knyttet mye spenning til eget og andres nivå. Han forteller videre at egen klatring var middels god denne runden med noen små feil. Han ser frem til en ny mulighet allerede til helgen.
– Jeg er ikke spesielt fornøyd med resultatet, og satser på å gjøre det bedre i Briancon.

Resultatene for den norske troppen ble som følger:

  • Sunniva Øvre-Eide på 47. plass.

  • Tina Hafsaas på 53. plass

  • Edel Lemvik på 54. plass

  • Leo Bøe på 57. plass

Verdenscupen i Chamonix bar preg av fravær av utøvere som skal til OL i Tokyo, og blant damene var det derfor mer spenning om pallen enn det har vært på lenge. Noen få olympiske utøvere var å se, blant annet Laura Rogora fra Italia som slo til og tok gull i Janja Garnbrets fravær. Rogora ble finalens eneste topp og demonstrerte solid klatring hele veien.

Blant herrene var det forrige helgs gullvinner Sean Bailey fra USA som igjen fikk stå øverst på pallen. Herrefinalen var noe hard og vi fikk ikke se noen nærme seg topplata. Bailey ble beste herre og kom cirka halvveis opp den lange og harde finaleruten.

Videre går turen til Briancon for siste konkurranse denne sommeren. Det klatres kvalifisering lørdag morgen.

chamonix tina hafsaaa sunniva øvre eide verdenscup
Koronacup: Tina Hafsaas og Sunniva Øvre Eide i Chamonix. Foto: Caroline Hervengt
Publisert 14. juli 2021 kl 12.04
Sist oppdatert 14. juli 2021 kl 12.04
Relaterte artikler
NORSK SUKSESS: Klatrere fra Norge dro like godt inn åtte av elleve gullmedaljer under nordisk mesterskap i klatring i Danmark. Foto: NKF
Åtte norske gullmedaljer

– Gøy å se at nivået øker

MYE FOLK: Stor deltagelse da tidenes første bedrifts-NM i buldring gikk av stabelen i helga. Foto: Lars Mjaavatn
Tusenvis av toppede bulder

Norges første bedrifts-NM i buldring

TILBAKE: Sunniva Øvre-Eide med 10. plass i europacup etter langt skadeopphold. Foto: OutThereCollective
Europacup i Italia

To norske til semifinale

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue