Storveggs-linkup på El Cap

Speedklatringen når nye høyder i Yosemite.

Av: Arve
Sist oppdatert: 12. juli 2010 kl 13.29
El Capitan
El Capitan
Lesetid: 1 minutter

De amerikanske klatrerne Alex Honnold og Sean Leary har gått El Cap-rutene «The Nose», «Salathe Wall» og «Lurking Fear» på under 24 timer.

De tre rutene strekker seg tilsammen over 85 taulengder og 2500 klatremeter. Dette er første gang tre av de virkelig klassiske storveggsrutene i dalen har blitt linket og gått på under et døgn. Superklassikeren «The Nose» gikk unna på 4 timer og et kvarter for duoen, som allerede kunne smykke seg med tidsrekorden på «Salathe» - fire timer og 55 minutter, satt i fjor. Prestasjonen blir ikke mindre imponerende med tanke på at mye av klatringen foregikk under særdeles varme forhold i den stort sett sørvendte veggen.

Vi har kanskje ikke ideelle forhold for lignende prestasjoner i Norge, men det kan nevnes at Geir Arne Bore, Robert Caspersen og Ketil Strømme prøvde seg på en linkup av Rimmon i Trollveggen og Sydpillaren på Mongejura på et døgn tilbake i 1994 (de tre brukte ca. 24 timer på selve klatringen, og fem timer på turen mellom de to veggene). Den varianten er neppe lenger realistisk, med tanke på Trollveggens forfatning. Derimot kan kanskje Kjerag være åsted for fremtidige, spektakulære storveggskombinasjoner.

Les mer på ElCap Report.

Publisert 12. juli 2010 kl 13.29
Sist oppdatert 12. juli 2010 kl 13.29
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen