Dawn Wall Trailer

Tommy Caldwell og Kevin Jorgeson brukte åresvis på å finne linja og enda lenger tid på å gå den i fri. Men The Dawn Wall ble en realitet, og en skikkelig bra film.

Sist oppdatert: 8. februar 2019 kl 14.35
Tommy Caldwell på The Dawn Wall i Yosemite. Foto: Skjermdump fra traileren
Tommy Caldwell på The Dawn Wall i Yosemite. Foto: Skjermdump fra traileren
Lesetid: 2 minutter

I vår serie der vi viser de 10 mest sette klatrefilmene på Youtube, har vi nå kommet til 5. plass.

Les også: Test av topptursekker

Trailer: The Dawn Wall (Feature Film)

2018 har vært et fantastisk år for fjellklatredokumentarfilmer, med både The Dawn Wall og Free Solo. The Dawn Wall, som dokumenterer førstebestigningen av den vanskeligste multipitchruta i verden, hadde premiere først og hevet lista for hva en klatrefilm kunne være.

Om filmen: I januar 2015 imponerte de amerikanske fjellklatrerne Tommy Caldwell og Kevin Jorgeson verden med fribestigningen av Dawn Wall, en tilsynelatende umulig 1000-meterslinje i Yosemite National Park, California. De bodde i den blanke, vertikale veggen i flere uker, og trigget et helt vilt mediesirkus.

Men for Tommy Caldwell var Dawn Wall mye mer enn en rute. Det var kulminasjonen i et liv med motgang. Noe av det mest skjellsettende var at han i en alder av 22, sammen med tre andre klatrere, ble tatt til fange av opprørere i Kirgisistan, og tvunget til å gå i flere dager uten mat. Det endte med at de sendte en av vaktene i døden og klarte å rømme. Kort tid etter mistet han pekefingeren i en ulykke, noe mange ville sett på som slutten på en klatrekarriere. Da hans ekteskap røk, rømte han fra smerten ved å fokusere på det ekstraordinære målet om å friklatre Dawn Wall.

I grenselandet mellom engasjement og besettelse, bruker Caldwell og hans partner Jorgeson seks år med omhyggelig planlegging og øving på ruten. På det siste forsøket, med verdens øyne rettet mot seg, står Caldwell overfor et sannhetens øyeblikk. Bør han forlate sin partner for å oppfylle sin ultimate drøm, eller risikere sin egen suksess for vennskapets skyld?

Hele filmen kan sees her, for 50 kroner.

Les også: Den 10. mest sette filmen på Youtube

Les også: Den 9. mest sette filmen på Youtube

Publisert 8. februar 2019 kl 14.35
Sist oppdatert 8. februar 2019 kl 14.35
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen