Det tikker stadig inn nyheter fra Yosemite og El Cap for tiden, og forhåpentligvis er vi ikke langt unna en ordentlig godbit hva angår friklatring i store vegger. Tommy Caldwell og Kevin Jorgeson har jobbet lenge på sitt prosjekt Dawn Wall, eller Mescalito, som går opp i høyre del av veggens midtparti (et stykke til høyre for The Nose). Nå er duoen i ferd med å gå hele ruta i ett støt, og har pr. i dag kommet ni taulengder opp i veggen, noe som tilsvarer omtrent halvveis opp den harde delen (ruta er 33 taulengder i alt).

Så hva er det som gjør Dawn Wall spesiell utover det vanlige? Vel - taulengdene som er gått så langt holder alle grad mellom 8a og 8b+. Og resten av ruta er enda hardere, med følgende (antatte) graderinger for de kommende taulengdene: 8c, 8b, 8c, 8c+, 8c+, 8c, 8b, 8b+ og 8b+. Deretter er det «lett» klatring, opp til rundt norsk grad 8 (5.12), de siste 15 taulengdene til toppen.

Når, og hvis, Caldwell og Jorgeson topper ut ruta i god stil - dvs. alle taulengder både ledet og fulgt uten fall eller heng - kan vi altså notere verdens hardeste storveggsrute i fri, med god margin.

Det er mulig å følge progresjonen i tekst og bilder på Tommy og Rebecca Caldwells og Kevin Jorgesons blogger. Se også en fersk artikkel på Alpinists nettside om Dawn Wall-prosjektet.

OPPDATERT 21.11.: Årets første vinterstorm over Yosemite stoppet i går Caldwell og Jorgeson, etter at de hadde fullført den 12. taulengden. Duoen har nå returnert til bakken, og gir opp prosjektet for i år - men er fast bestemt på å returnere til våren og fullføre ruta.

Tidligere i år laget Black Diamond en liten film i to deler om prosjektet, som du også kan se her (skroll ned for del II):