Verdens beste klatrer repeterer verdens hardeste storvegg

Han topper listene innen buldring, klippeklatring og konkurranser. Nå har han repetert verdens hardeste storveggsrute på rekordtid.

Sist oppdatert: 22. november 2016 kl 10.36
Adam Ondra på Dawn Wall (9a, 32 t.l). Foto: Pavel Blazek (Instagram).
Adam Ondra på Dawn Wall (9a, 32 t.l). Foto: Pavel Blazek (Instagram).
Lesetid: 2 minutter

Tjekkiske Adam Ondra (23), vidunderbarnet som innen klippeklatring og buldring har satt nye rekorder i en årrekke, har imponert igjen. 

Nå har han repetert verdens hardeste storveggsrute, Dawn Wall (9a, 32 t.l), med hele seks taulengder over grad 8b+, deriblant to av grad 9a. 

Les også: Verdens hardeste storveggsrute er førstebesteget

Tommy Caldwell og Kevin Jorgenson brukte syv år på forberedelser og jobbing med de harde taulengdene. Ruta ble så besteget over en periode på 19 dager, med uttopping i januar 2015. 

Adam Ondra ankom Yosemite i høst, med planer om å klatre seg inn på en lettere rute. På grunn av værutsiktene droppet han det, og hev seg rett på Dawn wall den 17. oktober. Sammen med landsmann Pavel Blazek fikset de tau opp til de harde lengdene midt i veggen, og brukte så de påfølgende ukene til å jobbe inn klatringen. 

Etter et åtte dagers push, toppet han ut veggen den 21. november. Han hadde da ledet alle taulengdene, mens førstebestigerne byttet på å lede.

Førstebestignerne er mektig imponert over Ondras prestasjoner. Jorgenson mener bestigningen er «totally badass». 

– Utrolig imponerende at han klarte å tilpasse seg veggens spesielle karakter, og finne ut av rutas kompliserte passasjer så raskt, skriver han i en epost til magasinet Rock and Ice.

Adam Ondra selv er svært imponert over ruta, og mener mange av taulengdene har vært krevende og tøft gradert. 

– Hatten av for Tommy og Kevin, som hadde troen på at hele ruta var mulig. Uten «beta» (kunnskap om sekvensene), ser jo en del av passasjene helt umulige ut. Jeg har fordelen av å vite at passsasjene faktisk er mulige, og det hjelper meg å holde troen på at også jeg kan klare ruta. Jeg er ydmyk og imponert over hva Tommy og Kevin fikk til. 

Han sier til National Geographic at førstebestigningen er mer imponerende enn sin egen bestigning.
– Det Tommy og Kevin gjorde er mer imponerende enn det jeg gjorde. Jeg kom til all informasjon, de gav meg all beta, og det eneste jeg trengte å gjøre var å klatre.

Les også: Tommy Caldwells TED talk – om å bli tatt til fange, nesten drept og om å gå på verdens hardeste storveggsrute

Publisert 22. november 2016 kl 10.36
Sist oppdatert 22. november 2016 kl 10.36
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen