Ny linkup-rekord i Yosemite

Når Alex Honnold og Tommy Caldwell binder seg inn i samme tau, går det fortere unna enn med taulag flest.

Av: Arve
Sist oppdatert: 24. mai 2012 kl 12.37
Lesetid: 3 minutter

De amerikanske klatrerne Alex Honnold og Tommy Caldwell er to av de fremste klatrerne i verden på lange, bratte og harde flertaulengders ruter i fjellet. Og på guttas egen hjemmebane, Yosemitedalen i California, finnes det neppe noen som overgår disse to akkurat nå, hva angår å bevege seg raskt over svært vanskelig klatring på blankskurt granitt.

I forrige uke beviste de nettopp det, ved å gjøre unna tre av de klassiske frirutene i dalen på under ett døgn. Nærmere bestemt det som går under navnet Triple Crown: sørveggen på Mt. Watkins, nordvestveggen på Half Dome og Freerider på El Cap – til sammen 70 taulenger opp til grad 8+, alt i fri og det hele gjort unna på 21 timer og 15 minutter, inkludert anmarsjer, returer og transport mellom de tre fjellene.

Dette må kunne kalles en ekstraordinær prestasjon, selv etter disse to superklatrernes egen standard, og selv målt opp mot andre speedklatreprestasjoner i Yosemite. De enkelte rutene gikk unna på henholdsvis 2 timer og 40 minutter (Mt. Watkins), 6 timer og 15 minutter (Freerider) og 5 timer (Half Dome).

Vi går ut fra at det ble langt mellom både sikringer og standplasser med dette tempoet. Det meste av klatringen ble gjort løpende, med ordinære standplasser bare på de hardeste taulengdene, og med hva Caldwell karakteriserer som et «ridiculously tiny rack».

Å klatre stadig raskere, og gjerne flere ruter på én dag eller ett døgn, er en av de stadig mer omseggripende trendene i Yosemite nå, etter at de fleste linjene er klatret i de store veggene. Allerede i 2001 gjorde Dean Potter – en annen av dalens hurtigklatrende profiler – og Timmy O’Neill kombinasjonen El Cap, Half Dome og Mt. Watkins på under ett døgn. Den gangen med The Nose i stedet for Freerider på El Cap, og med en del teknisk klatring underveis. I 2002 gikk den samme Potter nordvestveggruta på Half Dome og Freerider på El Cap i fri på én dag. I 2010 gjorde Honnold sammen med Sean Leary den første triple bestigningen av El Cap på et døgn, via de klassiske rutene The Nose, Salathe og Lurking Fear, også det med en del tekniske passasjer.

Med Caldwell og Honnolds triple bestigning 18.-19. mai i år er altså den første rene fribestigning på under ett døgn av dalens tre store vegger gjort.

Kilder: Climbing.com, Climbingnarc.com.

Du kan også lese intervju med Honnold på North Face sin nettside, om bestigningen av «The Triple Crown». Se forøvrig intervjuet med Thomas Meling her på siden, i forbindelse med hans og Martin Skaar Olslunds nylige fribestigning av Freerider.

Publisert 24. mai 2012 kl 12.37
Sist oppdatert 24. mai 2012 kl 12.37
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen