Den 19. oktober 2017 omkom en 29-år gammel svensk klatrer i en rappellulykke på Nordryggen på Vågakallen i Lofoten. Han var på tur sammen med sin 28 år gamle svenske kamerat.

Det var på vei ned, relativt sent på kvelden, at det gikk galt. Rundt 2.-3. taulengde valgte de å rappellere istede for å scramble, for å gjøre returen tryggere. De laget rappellfeste rundt en ca 1 ggr 1 meter stor blokk. Denne blokken bra dratt ut da 29-åringen hadde rappellert ca 4 meter.

I Klatreforbundets rapport kan vi lese:

«Terrenget var ikke så bratt, men de valgte å rappellere for å unngå å ta sjanser. 29-åringen etablerte rappellfeste med slynge rundt en blokk som beskrives som 1x1 m stor og mente det var solid. Festet ble ikke undersøkt av 28-åringen som stolte på kameratens vurdering. 29-åringen begynner å fire seg ned mens 28-åringen står igjen usikret. Det er stoppknuter i enden av tauet. Rappellbremsen er av typen Mammut Smart Alpine som er festet litt ut i en daisychain fra selen. Det ble ikke brukt klemknutesikring, da bremsen har en hjelpelåsefunksjon. Etter ca. 4 meter rappell løsner blokken og faller sammen med den som rappellerer omtrent 300 meter ned og han omkommer momentant. Det synes da at blokken stod i jord, og en del sand og jord ble revet opp sammen med blokken. Det lå snø rundt blokken da festet ble etablert, noe som kan ha påvirket vurderingen av den.»

Les hele rapporten her.