Den italienske gutten klatret i det franske feltet Orpierre med sitt lokale treningsteam som bestod av ti barn og tre voksne da den tragiske ulykken intraff. Åtte av totalt tolv slyngesett sviktet, noe som førte til et fall på 25 meter. Ifølge det franske klatremagasinet Grimper skal disse åtte slyngene ha vært festet til karabinene kun ved hjelp av en gummienhet som ikke er ment til å tåle verken fall eller stor vekt. 

Gummibiten skal – når den er koblet riktig – sørge for å holde karabineren på plass i slynga. 

Annonse

Tito ble liggende i koma i tre dager, før han døde av skadene han hadde pådratt seg.

Slyngesettet skal ha tilhørt noen andre fra gruppen og politiet etterforsker nå ulykken. De har valgt å publisere bildene av slyngesettet for å minne alle klatrere på hvor viktig det er å dobbeltsjekke at alt utstyr er montert riktig.

Og for å heve alt over enhver tvil: Gummibiten skal ikke være eneste element som holder karabineren til slynga. Karabineren skal kobles inn i hullet på slynga, og gummibiten skal foldes rundt både slynge og karabin, for å hindre at karabineren snur seg i slynga. På bildene under er det strengt tatt enda en feil, og det er at gummibiten er ment å festes mot nedre karabin, og ikke mot øvre, som skal kobles i bolten. Dette er ikke «feil», men hele hensikten med gummibiten er altså at nedre karabin ikke skal snu seg i slynga. 

slyngesett tito
slyngesett tito

Feil og riktig: Politiet har valgt å offentliggjøre disse bildene for å forhindre at flere klatrere begår samme monteringsfeil. Monteringen til venstre er feil, mens monteringen til høyre er riktig (strengt tatt er gummibiten ment å festes ned mot rød karabin – klippekarabinen).

Saken er også omtalt hos friflyt.no.

Se også her for mer info.