I følge det amerikanske klatremagasinet Rock and Ice rappellerte de på et 80-meters tau, og hadde ikke knute i enden. Det er helt sikkert hva som har skjedd, men i følge øyevitner har de sannynsligvis rappellert ut av tauet. Jacobson skal ha blitt liggende på hylla, mens Gobright rullet av hylla og falt videre nedover, omtrent fem taulengder, før han landet på en ny hylle lenger ned. Jacobson kom fra ulykken uten skader. Norsk-klatring.no baserer seg på opplysninger gitt til klatremagasinet Rock and Ice.

Brad Gobright var en svært erfaren klatrer. Han var med i siste Reel Rock film, der vi blir kjent med han og partner Jim Reynold og deres forsøk på å beholde speed-rekorden opp El Capitan.

Han har klatret flere i ruter i fri på El Capitan: Salathé Wall, 35 taulengder, 5.13b (8+/9-) på 13 timer, El Corazon, 35 taulengder, 5.13b (8+/9-) på 19 timer, Muir Wall, 33 taulengder, 5.13c (9-) og El Niño, 26 taulengder, 5.13c (9-) på 14,5 timer. Han har også frisoloert mye, en av hans mest kjente er kanskje Hairstyles and Attitudes, en lang og hard 8-er i Colorado. For alle som har sett den siste Reel Rock filmen var det ikke tvil om at han tok visse sjanser i sin klatring – Alex Honnold omtalte speed-klatringen hans opp El Capitan som ‘sketchy’.

Geir Evensen, forfatter av boka Sikker klatring, mener det er et tankekors at det er manglende knute i enden av tauet som er årsaken til at Gobright omkommer, med tanke på at han frisoloert og speed-klatret såpass mye. Han sier at det ikke er helt uvanlig at erfarne klatrere etter hvert venner seg til å ta visse ‘snarveier’, kutte hjørner der de kan, og at det i bunn og grunn er et spørsmål om å ha gode vaner.

I Norge har vi i nyere tid (etter år 2000) kun hatt et dødsfall der årsaken var en manglende knute i enden av tauet, men flere ulykker. Av rappellulykker har vi hatt sju med dødsfall som resultat, da som regel fordi rappellfestet har løsnet. Evensen nevner også at eksponeringstid i fjellene er en faktor. Er man i fjellene mye vil den totale sannsynligheten for en ulykke øke.  

Dette er en tragisk og unødvendig ulykke, som minner oss på at vi må passe på hverandre, tillegge oss gode vaner og holde på dem.