Mari Augusta Salvesen

  • Alder: 29

  • Utdanning: Kjemiingeniør

  • Yrke: Kursleder i Aak Safety

  • Sivil status: Funnet han

  • Fineste rute (så langt): Ronny Medelsvensson (9)

  • Fineste bulder: Megalithe i Font og Melvyn Bragg i Peak

  • Drømmeprosjekt: VM i stolpeklatring

  • Beste bok: The Seawolf

  • Beste film: Billy Elliot

mari augusta salvesen

Hun vil mer enn de fleste innen klatring, Mari Augusta Salvesen. Nå har hun tatt jobben med å øve inn et av de hardeste rissene i Norge. Linja det er snakk om er Ronny Medelsvensson (8b) på Profilveggen i Jøssingfjord.

– Du har karret deg opp nok en rissklassiker av den vanskelige arten?
– Ja. Ronny Medelsvensson, i Profilveggen i Jøssingfjord. Et veldig tydelig riss, jamming hele veien. Ble først gått av Erik Massih og Christer Jansson i 2014. Repetert av Tom Randall og Joakim Louis Sæther såvidt jeg vet.

Les også: Mari med ny tradbestigning

– Grad 9 ikke sant? Mye øving?
– Ja, svenskene satt den i 8b. Graden har jeg ikke erfaring til å uttale meg om, men det er definitivt det hardeste jeg har gått. Jeg har prøvd den en del. Begynte litt i fjor sommer. Det gikk i en slags syklus, hver gang jeg testet den tenkte jeg sånn nei, f... heller dette kommer aldri til å gå, men så ble jeg gira igjen så fort jeg var på vei på stien ned til bilen. Har vært mye einstøing på statisk tau på den, både fordi det er et litt ukurant crag å få med seg folk på, og fordi de andre har vært opptatt med Recovery Drink. Da jeg endelig turte å be om hjelp har lokale gira rogalendinger som Jon Egil (Auestad, red. anm), John Henry (Nilssen) og «Yatzi» (Jan Eivind Danielsen) stilt opp som tålmodige sikrere mens jeg rotet rundt på redpointforsøk. Det satt jeg stor pris på.

Les også: Test av kroppsseler

Les også: Ikke skjøt slyngebåndet på denne måten

 – Hva var det største problemet du møtte på ruta?

– Det største praktiske problemet var at jeg var så pumpa i den lettere sekvensen mot toppen at jeg bare stappet dødkjøtt inn i risset og håpet at det holdt. Stod lenge og fiklet med ankeret fordi jeg ikke klarte å bruke tommelen til å klippe inn tauet.

– Hørte rykter om at det brant der nede mens du holdt på?
– Hadde planlagt tur ned, også tok cragget fyr. Hva er oddsen liksom? På nyhetene så man Profilveggen i bakgrunnen av flammene.  Dagen jeg gikk ruten holdt de fortsatt på med slukkearbeidet. En brannmann på parkeringen slapp oss opp stien med forbehold om at vi så oss for og var oppmerksomme på helikopteret som slapp vann over skogen, uten at jeg helt vet hvordan han mener vi kunne dodget litervis med vann sluppet fra helikopter. Hadde lagt igjen tau og alt av utstyr der oppe også, så det var en lettelse å se at det ikke hadde brent opp.

– Neste prosjekt?
– Flytte og kjøpe meg en plante

Les også: Slik blir du en bedre buldrer

Les også: Slik plasseres kilene