Den mektige veggen på Häller, i hjertet av Bohuslän i Sverige, er kjent for sine avskrekkende formasjoner, støtende ruter og spennende historikk – fra Hans Christian Doseths Klart svår (8-) på tidlig 1980-tall til Rikard Ekeheds Minaret (8+) og Leo Houldings Savage Horse (9-) i nyere tid. Nå er et nytt kapittel og en ny grad skrevet inn i historien om en av Skandinavias mest myteomspunnede klipper. På skjærtorsdag benyttet Erik Heyman det fine påskeværet til å sette det gamle prosjektet Dr Snuggles, en tynn linje opp mellom klassikerne Doktor Feg og Doktor Jäkel og Magister Grankvist, med en sju meter lang run-out før cruxet på ruta som er satt i grad 8b, eller 9 på den norske graderingsskalaen.

Dette er ifølge klatreblogger og Bohuslän-ferierende Geir Arne Bore den tredje kilesikrede ruten av grad 8b i Bohuslän, og den femte ruta av grad 8a (9-) og hardere i denne veggen. Til sammenligning har vi foreløpig ingen naturlig sikrede ruter av grad 8b, eller 9, i Norge, så her ligger svenskene et par hakk over toppnivået her til lands.

Historien forteller at Heyman tok det rundt 15 meter lange fallet fra cruxet 9 ganger, før han altså til slutt satte ruta forrige torsdag.

Kilder: borebloggen, Petter Restorps blogg