Naturlige jenter

Hvor er alle jentene i klatresporten? Nylig var svaret: på Girls on cracks i Bohuslän

Sist oppdatert 10. oktober 2014 kl 12.44
Støt: Johanna Stålnacke viser hvordan det kan gjøres på Masken (7) på Lille Galgeberget. Foto: Mari Dahl Schlanbusch
Støt: Johanna Stålnacke viser hvordan det kan gjøres på Masken (7) på Lille Galgeberget. Foto: Mari Dahl Schlanbusch

Over førti ivrige klatrejenter hadde ryddet plass i kalenderen for å samles til Oslo Klatreklubb og NKFs årlige samling for kvinnelige crackaddicts – eller jenter som klatrer på naturlige sikringer, om du vil.

Målet med Girls on cracks er enkelt nok – det handler om å samle jenter som interesserer seg for klatring på naturlige sikringer. Det geniale med samlingen er enkelheten i hele programmet; man møtes, man klatrer og man koser seg. Ikke minst inspirerer man hverandre.

Det er utrolig kult å være på tur med så mange jenter som er fullstendig gira på å klatre. Mange harde tradruter har sett kvinnelige repetisjoner i sommer, og man blir ekstra «psyket» av å ha tøffinger som Hilde Bjørgås og Hanna Kajsa Fernström til å holde foredrag om sine møter med klatresporten. Minst like inspirerende er det å se bredden i nivåer på samlingen.

Man trenger virkelig ikke klatre på åttetallet for å ha noe å ta tak i (eventuelt stappe fingrene i) i Bohus. Både de bratte veggene på Häller og nybegynnerrutene på Nordens ark ble behørig benyttet i løpet av helgen. Fulltegnede innføringskurs vitner også om at klatring på naturlige sikringer vekker interesse. Det slår hull i myten om at jenter som klatrer stort sett er gymrotter.

I år stod det ulike workshops på programmet; innføring i klatring på naturlige sikringer, teknisk klatring og kameratredning. I tillegg skortet det ikke på inspirerende foredrag om alt fra fotturer i høye fjell til alpinklatring, og til Hilde Bjørgås’ nøyaktige kategorisering av de følelsesmessige aspektene ved klatring.

Det må legges til at værgudene var med oss og la den aller beste rammen som festivalen kunne fått: Strålende solskinn, kald, klar septemberluft og frisk vind – friksjonen var upåklagelig. Samlingen ble holdt hos bonden på Häller, som i tillegg til å ha Bohus’ mest majestetiske (og fryktinngytende?) crag i hagen også har rigget til et skikkelig bra campingalternativ. For anledningen stilte bonden Bengt med «konferensmöjligheter» på loftet av låven sin.

Girls on crack ble en skikkelig markering av en sesong som er på hell, men som forhåpentligvis varer en liten stund til.

girlsoncracks1
girlsoncracks1

Redningstrening: Kamerat – eller skal vi si venninderedningskurs i Bohuslän. Foto: Mari Dahl Schlanbusch

Publisert 9. oktober 2014 kl 15.26
Sist oppdatert 10. oktober 2014 kl 12.44
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen