Kalk i pulverform sprer ikke korona

Ny undersøkelse viser at kalk i pulverform ikke bidrar til spredning av koronavirus. Etter ett minutt var 99 prosent av viruset borte fra kalken.

Sist oppdatert 12. oktober 2020 kl 12.54
korona klatring kalk
IKKE SMITTEFARLIG: En ny undersøkelse viser at koronavirus ikke overlever i klatrekalk. Arkivfoto: Tore Meirik

– Klatrekalk bidrar ikke til økt spredning av Covid-19, konkluderer De Montfort University Leicester (DMU), i denne undersøkelsen.

Forskerne undersøkte om koronaviruset kunne spres med klatrekalk og bidra til å spre smitte. Tidligere har det kommet fram at flytende kalk ikke sprer koronavirus

Resultatene viste at innen ett minutt etter at viruset kom i kontakt med kalk i pulverform var alle smittepartikler redusert med mer enn 99 prosent, og dermed er forskernes konklusjon temmelig klar: Kalk i pulverform bidrar ikke til å spre koronasmitte. 

Likevel oppfordrer naturlig nok universitetet til å opprettholde og følge alle smittevernstiltak på klatresentre.

Den britiske klatresenter-organisasjonen Association of British Climbing Walls (ABC) har for øvrig vært med og finansiert forskningen. De er naturlig nok temmelig begeistra for konklusjonen.

– Forskningen viser at koronaviruset ikke overlever på verken klatretak eller hender selv om det er kalk på dem. Vi håper dette gjør at klatrere ikke nøler med å verken klatre eller bruke kalk, sier styreleder Rich Emerson i ABC til universitetets nettside.

Publisert 12. oktober 2020 kl 12.54
Sist oppdatert 12. oktober 2020 kl 12.54
Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue