Unggutter på verdenscup i Chamonix

Mens de beste i landet har valgt å stå over den første konkurransen av årets verdenscup har de yngste valgt å stille for å få mer erfaring.

Sist oppdatert: 14. juli 2016 kl 08.59
Rolf-Martin Bjørngaard på første kvalifiseringsrute. Foto: Heidi Myklebust
Rolf-Martin Bjørngaard på første kvalifiseringsrute. Foto: Heidi Myklebust
Lesetid: 3 minutter

Leo Bøe 16 år gammel og Rolf-Martin Bjørngaard 19 år gammel deltok mandag 11. juli på sesongens første verdenscup. Dette var deres andre verdenscup, Leos første var i Belgia i fjor og Rolf-Martins første var verdenscupen i Stavanger i 2014.

Verdenscupen i Chamonix er som regel den beste hvert år. Stort show, fantastiske omgivelser og veldig bra ruter. Veggen er bratt som fy, rundt 15 meter høy og norgesvenn Adam Pustelnik er en av de faste rutesetterne. Han kommenterte selv at kvalifiseringsrutene var hardt skrudd, en buldrete og en litt mer pumpende, men med 80 herrer og nesten 50 damer må det harde ruter til for å skille ut de 26 beste til semifinale.

Leo og Rolf-Martin fikk henholdsvis 70. og 72. plass. Rolf-Martin kom to flytt lenger på 1. kvalik og Leo kom to flytt lenger på 2. kvalik. Rolf-Martin kommenterte at han var fornøyd med egen klatring. Han fikk presset seg bra, leste riktig og fikk gjort de nødvendige endringene underveis. Det han liker best med internasjonale konkurranser er å se den personlige fremgangen, mestre formatet, og viktigst i år er å få et bilde av hva verdenscupsirkuset innebærer. Han er førsteårs senior i år, men det betyr ikke at en karriere som seniorklatrer ikke kan skje. I dag er det like vanlig med 30 åringer i finale som 18 åringer. På nyåret drar han i militæret og akkurat hvor lenge og hvilken retning han blir dratt i er usikkert, men da er det i hvert fall bra å finne ut av før han drar om konkurranseklatring er noe han kunne tenke seg å gjøre mer av etter tjenesten er gjennomført.

Skjermbilde 2016-07-14 kl. 09.10.35
Skjermbilde 2016-07-14 kl. 09.10.35

Leo Bøe, coach Nicolas Dejeneffe og Rolf-Martin Bjørngaard foran konkurranseveggen. Foto hentet fra Rolf sin Instagramprofil

Leo er fortsatt junior, eldst i youth A, og det å stille opp i seniorkonkurranser gir uvurderlig erfaring for videre konkurransekarriere. Hans viktigste konkurranser i år er EM i september og junior VM i november, og ambisjonene hans er høye. Han var i finale i europacupen i Imst tidligere i år, og jeg er helt sikker på at han ønsker å klatre flere finaler.

Les også: Fikk du med deg Leos finale i europacupen?

Når de yngste stiller for erfaring lurer dere kanskje på hvorfor de beste mangler?

De siste årene er det kun Magnus Midtbø og jeg selv som har konkurrert aktivt i verdenscupen på tau. Vi begge har valgt å stå over den intense sommersesongen for å fokusere på fremtiden. Magnus på VM i september og jeg på fremtidige sesonger. Magnus er eventyrlysten av seg og det å kombinere uteklatring og trening har alltid vært naturlig for han, og det er noe han gjør nå i sommer. Jeg selv har valgt å stå over for å kunne legge ned et solid treningsgrunnlag. Man skulle tro at jeg etter to sesonger med motgang i form av skade og sykdom, at jeg nå ville konkurrere mer enn noen gang tidligere. Og det vil jeg, men etter 1,5 år med lite trening grunnet kyssesyken er jeg nødt til å jobbe med grunnlaget for å på sikt kunne utvikle meg best mulig, og nettopp av den grunn har jeg valgt å ikke konkurrere noe særlig i år, med unntak av VM og kanskje en verdenscup før det.

De to neste verdenscupene på tau er allerede i morgen og neste helg, og det er kun Rolf-Martin fra Norge som kommer til å stille opp. Den fjerde konkurransen som arrangeres i midten av august er det flere nordmenn som har vist interesse til, og forhåpentligvis ser vi flere til start der.

Publisert 14. juli 2016 kl 08.59
Sist oppdatert 14. juli 2016 kl 08.59
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen