Norsk finalist i europacup

Fem nordmenn til europacup i Østerrike, en til finale.

Sist oppdatert: 30. mai 2016 kl 08.00
Den norske gjengen. Foto hentet fra Norges Klatreforbund sin Facebookside.
Den norske gjengen. Foto hentet fra Norges Klatreforbund sin Facebookside.
Lesetid: 4 minutter

Årets første og dessverre eneste europacup er gjennomført, og den ble klatret i Imst, Østerrike. Fem nordmenn tok turen til den tradisjonsrike klatrebyen sammen med juniorlandslagstrener Nicolas Dejeneffe. Imst er kjent for sin enorme vegg, sine velarrangerte konkurranser og ruter som gir alle en utfordring, og i år var inget unntak.

Leo Bøe, som klatret sin første europacupfinale i fjor, klatret seg inn til 8. plass etter kvalifiseringen og var da blant de ti beste som fikk klatre finale neste dag. Der følte han lite press, og kunne senke skuldrene og fokusere på klatringen.

- I finalen hadde jeg ikke så mye å tape og klatret ganske bra. Det var teknisk i starten, så inn i en brattere del som var litt lettere, men svært pumpende. Da jeg falt var jeg veldig pumpet, sier den unge bergenseren.

I finalen klatret han seg opp en plassering og endte med en 7. plass i klassen male youth A, som er gutter født i 1999 og 2000. Dette er Leos andre år i denne klassen, og finale i helgens europacup var hans første mål for sesongen.

13268551_1126251427439531_205273834216594015_o (1)
13268551_1126251427439531_205273834216594015_o (1)

Fornøyd utøver og coach etter finale, Leo Bøe t.v. Nicolas Dejeneffe t.h.

De fire andre som deltok havnet alle utenfor finale. Lisa-Marie Kvandahl var nok den som hadde størst ambisjoner for helgens konkurranse. Hun har trent målrettet og konsekvent i en god stund og begynner å lukte på finaleplassen. Etter selv å ha trent litt med henne her hjemme ser jeg hvor seriøs hun er og hvor mye hun har lyst til å prestere, men spørsmålet ved sesongstart er alltid «er jobben jeg har gjort bra nok?», og til det spørsmålet trengs det er par konkurranser før man får svaret. Dessverre er det kun en europacup på tau i år, men det kommer et EM i august hvor hun både har tid til å forberede seg enda litt bedre og en ny sjanse til å få ut alt. Hun presterte ikke på sitt beste denne helgen, men man kommer ofte sterkere og mer fokusert tilbake etter en konkurranse med et par småfeil. Lisa-Marie kom på 22. plass nå i helgen.

Bergljot Hansen var den andre jenta som deltok i helgen, og selv om hun selv sier at hun foksuerer mest på buldring, er det kult å se hun stille opp her i Imst. Hun gjorde det i tillegg ganske så bra på den ene kvalifiseringsruta. 13. plass betyr at også hun kan begynne å kjenne på smaken av finale. To bra ruter så her hun der! Bergljot endte med en 20. plass denne gang.

Hauk Lem og Kristoffer Klev er de to siste av den norske gjengen, og ingen av dem skilte seg noe særlig ut om man ser på resultatlistene. Hauk er første års youth A og viktig for han i år er å skaffe seg erfaring. Eneste måten å få erfaring på er å konkurrere og ta med seg alt av inntrykk, feil, ting man gjorde riktig, og prøve å gjøre alt enda bedre neste gang. Hauk kom på 36. plass i en klasse som visstnok er ganske så hard, og med mer erfaring, flere år med trening og kanskje litt vekst, er jeg sikker på at vi ser mer av denne unggutten. 

Kristoffer har ikke konkurrert internasjonalt på to år grunnet en albueskade og operasjon, som han har kommet sterkt tilbake fra, men viktigst for han denne helgen var å kjenne på nivået og få mer internasjonal erfaring. Kristoffer endte med 34. plass nå, og som yngst i klassen junior er han nok sulten på mer utover sesongen og neste år. 

Landslagstrener Nicolas uttalte seg om at han forventet å ha en utøver i finalen søndag, med ambisjoner om to, og at resten av gjengen kom til å ha en fin og morsom helg. Dette ser ut til å stemme, og nok en bra konkurranse er gjennomført i Imst. Det er også verdt å nevne Sveriges prestasjon med to gull! Hannes Puman og Kajsa Rosén tok seieren i hver sin juniorklasse.

Neste internasjonale konkurranse er europacup i buldring i både Østerrike og Polen, før verdenscupen på tau sparkes i gang 11. juli i Chamonix.

Fullstendige resultatlister fra helgens konkurranse finnes på det internasjonale klatreforbundet sin hjemmeside.

Publisert 30. mai 2016 kl 08.00
Sist oppdatert 30. mai 2016 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen