Det var spennende finaler i samtlige klasser, og det var spesielt jevnt i herre- og damefinalene for senior.
Under årets NM ble det utdelt en kongepokal i herreklassen, og det ble totalt åtte nye norgesmestere i respektive klasser.
Se kvalikene og finalene fra NM i buldring hvis du ikke fikk tid til å se det i helga.
Med fjorårets norgesmester, Jon Pål Hamre, i rutesetterteamet var det forventet en ny mester, men ikke nødvendigvis en ny vinner. Fjorårets vinner av NM ble italiensk med Matteo Manzoni på topps, men i helgen var det Thilo Schröter som fikk stå på toppen av pallen og kapret med det en ny kongepokal til samlingen. Matteo var naturligvis en sterk konkurrent, men det var også vår beste tauklatrer Leo Bøe. Både Thilo og Leo endte finalen med tre topp, men Thilo med en sone mer. Matteo tok bronse.

NORGESMESTER OG KONGEPOKAL: Thilo Schröter stakk av med seieren i herrer senior, og fikk også kongepokal. Det ble også sju andre norgesmestere i årets NM i buldring i Trondheim. Foto: Albert Suthurst
Blant damene var det forventet en spennende duell mellom våre to landslagsbuldrere Sunniva Haave og Ingrid Kindlihagen. Sistnevnte er opprinnelig i juniorklassen, men valgte i siste liten å stille i dame senior for mer utfordrende buldre. Det var jevnt mellom de to gjennom hele finalen og siste bulder ble avgjørende. Der viste Sunniva dominans og kapret gullet som eneste dame med fire topp. Med dette forsvarte hun tittelen fra i fjor.
Tidligere landslagsklatrer Mie Kastet vant bronse med en topp og tre soner. Til tross for en iherdig innsats hvor påmeldingen ble gjenåpnet etter stenging for å få nok deltagere i klassen, ble det ikke delt ut kongepokal til damene i år.
Det må stille 15 deltagere til start for å kunne dele ut kongepokal, og i årets NM var det 14 damer med.

DAMEPALLEN: Sunniva Haave på første, Ingrid Kindlihagen på andre og Mie Kastet på tredje. Foto: Jørn Reidel
Nytt for i år er den internasjonale inndelingen av juniorklassene som gir tre aldersklasser i stedet for de to vi pleier å bruke i Norge. For å beholde de yngste i yngre junior har den yngste nye klassen tre årskull, mens de andre har to.
Ungdom BC
De yngste klassene ble vunnet av Bergen og Kolsås Klatreklubb med Aurora Karlsen på topps i jenteklassen og Sverre Blixt i gutteklassen. Sistnevnte ble eneste i klassen med fire topp, mens Aurora vant NM med to topp og fire soner. Et resultat også lokale Lea König hadde og de to ble skilt på forsøk sone. Bronse i denne klassen gikk til Kolsås Klatreklubbs Lea Aarø-Stillesby.
Hos guttene gikk sølvet til Trondheims Gard Bang-Kittelsen og bronse til Alfred Kirkebø fra Kolsås Klatreklubb, begge med tre topp hver.
Ungdom A
Blant guttene tronet Kolsås Klatreklubb hele pallen med Per Ravlo-Caspersen på topp, Trym Landmark med sølv og Teodor Kirkebø med bronse. Alle med to topp hver, men topp av ulike buldre. Det var en morsom finale å følge da de ble testet på ulike stiler og egenskaper, og hvor Per til slutt trakk det lengste strået.
En gjeng som trener sammen til vanlig, støtter hverandre og alltid pusher hverandre til å bli bedre.
Blant jentene var det også treningskamerater som toppet tronen med Grenland Klatreklubbs Sunniva Øvre-Eide på topp og Edel Lemvik, tidligere Bratte Rogalands Venner, men representerer nå Kolsås Klatreklubb.
De fem trener i Kolsås Klatreklubbs satsningsgruppe som ledes av meg og Thilo Schröter.
Vi er naturligvis veldig stolte og fornøyde med at alle våre finalister kom på pallen. Bronse i denne mellomste jenteklassen gikk til Trondheim Klatreklubbs Pernille Tvedt.
Junior
I den eldste aldersklassen var landslagsklatrer Ørjan Vaage favoritt, men måtte se seg slått av Oslo Klatreklubbs Tobias Reidel som toppet tre buldre i finalen. Ørjans ene topp holdt til sølv, en score også Arne Farestveit fra Sogndal Klatreklubb hadde. De to ble skilt på soner hvor Ørjan hadde en sone mer.
Anne Ackre fra Bergen Klatreklubb tok tittelen i jenteklassen foran Amanda Buer fra Oslo Klatreklubb og Hermine Øye-Forbregd fra Drammen Klatreklubb. De hadde alle to topp, noe også fjerdeplassen hadde, men vinneren fra Bergen hadde en sone mer og de tre andre ble skilt på forsøk topp og soner.
Buldrene ble satt av Jon Pål Hamre, Martin Mobråten og Ida-Sofie Pettersen. Vi ble testet på ulike egenskaper som er viktig for å hevde seg i buldredisiplinen og mange klasser klatret på samme buldre eller varianter.
Personlig synes jeg det var rart at seniorene klatret på buldre vi hadde sett juniorer klatre på. Ikke på grunn av nivå, men fordi aspektet med å finne beta forsvant. Vi damene klatret samme eller ganske like buldre som jentene i ungdom A.
Jeg visste på forhånd at topptaket på bulder 1 kunne matches med knelås, en løsning rutesetterne sannsynligvis ikke hadde planlagt, og jeg visste at bulder 2 hadde en tåhookcatch, men at den også kunne gjøres uten om man var flink til å stå på bena.
Jeg visste også at bulder 3 hadde flere versjoner å gjøre hoppet på og det at jeg satt på all denne i formasjonen gjorde at mye av det en buldrefinale handler om forsvant. Om det var en glipp fra arrangørene eller om de tenkte det ikke var så farlig vet jeg ikke, men rart var det.
Arrangementet som helhet gikk knirkefritt og var like bra som Trondheims konkurranser alltid er. På grunn av nasjonale restriksjoner var det ikke tillatt med publikum, men på grunn av det store deltagerantallet var det topp stemning i lokalet og vi alle kjente publikum i ryggen.
Dette ble årets eneste nasjonale buldrekonkurranse, men det forventes at de planlagte norgescupene, NM og nordisk på led kan arrangeres og klatres gjennom høsten.
I mellomtiden skal en liten norsk tropp på Junior VM i Russland og forhåpentligvis en stor tropp til senior VM, også i Russland. Juniorer reiser allerede om en uke og seniorene om en måned.
Se alle resultatene.