I helgen er det NM i buldring, og dette arrangementet er virkelig vellykket, allerede før konkurransen starter. Rekord i deltagere, direktesendt på TV og en utrolig dugnadsånd. Konkurranseansvarlig Siss Klev fra Klatreforbundet er mer enn fornøyd – og ikke så lite spent. 
– I Trondheim KK er det flere titalls frivillige som jobber døgnet rundt med å arrangere NM. Det er en fantastisk dugnadsånd. Styreleder i Trondheim Klatreklubb, Hans Petter Wollebæk, har lagt lista enda høyere enn i fjor. Vi har fått til direktesending på TV2 Sportskanalen blant annet. Veldig bra at de har åpnet og sender dette gratis. Medialab, som også sto for produksjonen i fjor, er fine å jobbe med. Vi jobber nå for å få på plass det siste i sendingen.

Det er nå ca 150 påmeldte, som angivelig er rekord. 
– Så langt vi vet har det aldri vært så stor deltagelse i en nasjonal konkurranse. Vi kjører derfor to puljer i seniorklassen. 25 kvinner er med i seniorklassen, noe som gjør at vi får delt ut kongepokal i begge klassen.

Annonse

Les også: Tina Johnsen Hafsaas om NM i Trondheim

Klev er også veldig fornøyd med at alle de beste er med.
– Magnus Midtbø er i storform og sikkert klar for revansje. Regjerende norgesmester Thilo Schröter har dessverre ødelagt ankelen sin, men deltar allikevel og er helt klart en vinnerkandidat. Kenneth Elvegård er i godt slag og ble kåret til kongen av Klatreverket nylig. Endre Sandstø Evensen leder norgescupen og er derfor også en pallkandidat.

– På damesiden har vi regjerende mester Hannah Midtbø, som må sies å være favoritt. Mie Kastet gjorde det svært bra i VM i Paris tidligere i år, så der kan det bli en duell. Tina Hafsaas som primært klatrer tau, har vært i Fontainebleau i høst og buldret mye. Hun kan derfor også blande seg inn i teten. Sunniva E. Haave som er første års senior og leder norgescupen er også en pallkandiat. Hun slo både Tina og Mie i Bergen. 

I klassen eldre junior gutter er vel favorittene Leo Bøe, Kristian Eliassen og Kristoffer Klev.
– Andreas Vedhugnes er med i et NM for første gang. Det blir spennende å se om han blander seg inn i teten.

– Hos jentene får vi antagelig en duell mellom Ingrid Helene Amundrud, Lisa Marie Kvandal og Bergljot Hansen. Ingrid Helene leder norgescupen, men det er jevnt i denne klassen, så det vanskelig å utpeke en favoritt.

– I klassen yngre junior jenter og yngre junior gutter, er det også stor spenning. Vi har mange sterke utøvere, for eksempel Albert Ilsaas Suthurst som leder cupen, og Lea Schmitthenner som leder jenteklassen. 

I år som i fjor er kvalliken i seniorklassen en buldrejam, der man har ubegrenset antall forsøk. Dermed blir det uformelt og man får klatret masse. Dette er kanskje grunnen til at det så mange deltagere i seniorklassen.

Følg med konkurransen i kveld fredag klokka 18, da streames alt direkte på TV2 Sumo. Sumo fortsetter å sende i morgen klokka 0900.

Finalene sendes også direkte på TV2 Sportskanalen klokken 1900. Da vil da i tillegg bli intervjuer med utøverne.

– Det er første gang i norgeshistorien vi får direktesendt klatrekonkurranse på nasjonalt TV, avslutter Siss Klev. – Dette er rett og slett kjempespennende. 

Kommentator er Bjørn Sætnan (som også skal delta). Ruteskruerne Martin Mobråten og Adam Pustelnik skal være med som ekspertkommentatorer.

Her kan du se sendingen: TV2 Sumo.